Cuixart demana al govern que compleixi el dret internacional i alliberi a ell i Sànchez

Marcel Mauri també ha posat èmfasi en aquesta qüestió

Jordi Cuixart saludant a la premsa en sortir de Lledoners el 13 de febrer de 2020
El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en una de les seves sortides de la presó. | EFE

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat aquest dimecres al president del govern central, Pedro Sánchez, «complir» el dret internacional i actuar perquè la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat demanin la llibertat immediata dels presos sobiranistes, després de l'informe d'Amnistia Internacional que exigeix l'alliberament de Cuixart i l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez. En un comunicat, ha afirmat que «l'Estat incompleix el dret internacional i el Suprem criminalitza la desobediència civil i la protesta pacífica», per la qual cosa creu els condemnats per l'1-O haurien de ser alliberats.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha insistit que Sánchez «no pot seguir mirant cap a un altre costat, ja no és Òmnium, és Amnistia Internacional qui exigeix a l'Advocacia de l'Estat i a la Fiscalia» que demanin la llibertat de Cuixart i Sànchez, i ha defensat que això depèn del govern central.

Interior demana reprendre de forma gradual els permisos per als presos

Tot plegat, el mateix dia que el Ministeri de l'Interior ha publicat una ordre al BOE per reprendre «de forma gradual» les comunicacions ordinàries i sortides de permís i programades dels presos, sempre segons les indicacions sanitàries. Estableix que els interns classificats en tercer grau o amb un 100.2 podran continuar sortint per realitzar activitats contemplades al decret d'estat d'alarma.

Es reprendran els trasllats quan ho demanin les autoritats judicials i els sanitaris. Es tornaran a fer activitats educatives, formatives, terapèutiques, esportives, culturals i religioses a les presons en funció de la situació de cadascuna. Fonts del Departament de Justícia han apuntat que serà el Govern qui estableixi els criteris de desescalada als centres catalans.

L'ordre estableix que aquesta flexibilització s'haurà de fer seguint les indicacions sanitàries. Afegeix que les actuacions i activitats especificades es podran «revertir si la situació epidemiològica així ho aconsella, de forma global o individualitzada per a un o diversos centres penitenciaris».


Comentaris

envia el comentari