Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont i Torra a una roda de premsa (18-02-19)

El pla definitiu de Puigdemont per tornar a ser president

Des de les files del partit de l’expresident s’estan buscant mesures per evitar la presidència dels republicans

Carles Puigdemont parlant a Hamburg sobre la situació política catalana (3-6-19)
Puigdemont tindria un pla per tornar a Catalunya i a la presidència del Govern | CatalunyaDiari

Aquest any ha estat mogut per Carles Puigdemont. Fa uns dies que l’expresident va ser reconegut com a eurodiputat, aixecant la prohibició que l’Eurocambra tenien contra ell i Toni Comín. Ara, amb la inhabilitació de Quim Torra, unes eleccions podrien estar a la cantonada i l’expresident està fent moviments perquè ERC no aconsegueixi la presidència del Govern català.

Puigdemont té molt present el paper dels republicans en la situació política actual.  Són precisament ells els que estan aturant una futura investidura de Pedro Sánchez a canvi d’una taula de negociació, i també podria ser Pere Aragonès el candidat que substitueixi Torra com a president de la Generalitat.

L'objectiu: evitar la presidència d'Aragonès

En cas que es compleixi la inhabilitació a Torra seria Aragonès, vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, qui heretaria el seu càrrec. La llei estipula que el nou president podria ostentar la feina durant dos mesos, fins a la convocatòria d’unes hipotètiques eleccions que s’haurien de celebrar en cas que les forces independentistes no acordessin un nou president.

El pla de Puigdemont és senzill. Tant ell com Torra estarien fent tot el possible per apartar Aragonès de la vicepresidència i posar en el seu lloc algun conseller de JxCat. Això es deuria al fet que no voldrien arriscar a una breu presidència d’ERC, ja que l’utilitzarien com campanya electoral.

Així, Puigdemont veu un risc que els republicans guanyin les futures eleccions si ERC es posiciona a la presidència. Tot i això, el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO) vaticina que, tot i seguir Torra com cap del Govern, Esquerra Republicana sortiria victoriosa superant amb 10 escons als junts.

Tant Puigdemont com Torra defensen que una presidència del partit republicà no seria justa, ja que estaria «aprofitant-se d’una maniobra de l’Estat per expulsar el president». Així, volen recordar que «les urnes no van atorgar la presidència a ERC» i va ser JxCat la força més votada  les passades eleccions del 21-D.

Puigdemont i Torra a una roda de premsa (18-02-19)
Tant Puigdemont com Torra volen evitar la presidència d'ERC | CatalunyaDiari

Torra ja planeja els següents moviments

La idea de Torra era similar i tenia el mateix objectiu: que Aragonès no es convertís en el seu substitut. Així, el seu pla era forçar una crisi de Govern per atorgar la presidència a algun fidel de Puigdemont. Una possibilitat que es barreja és Jordi Puigneró, actual conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública.  

El canvi de l'Executiu també repercutiria a la sortida de Miquel Buch com conseller de l’Interior. Torra hauria intentat realitzar aquesta expulsió des dels aldarulls posteriors a la sentència del procés, on els Mossos d’Esquadra van respondre violentament contra els manifestants.

ERC, llestos per la presidència

Els republicans, per la seva banda, han volgut recordar tant a Puigdemont com a Torra que el pacte de Govern entre els dos partits va atorgar la vicepresidència a ERC, i que això no és modificable en funció de la conjuntura política o judicial mentre se segueixi en la mateixa investidura.

Des d’ERC esperen que els plans de Torra i Puigdemont no passin de la planificació. Si així fos, el partit hauria de decidir si acceptar les condicions de JxCat i renunciar a la presidència o, per altra banda, defensar a Aragonès com a president. Si aquest últim fos el cas, Torra podria aprofitar la situació per convocar eleccions i culpar els republicans per fer-les. Així, seria l’ocasió perfecta pel retorn de Puigdemont a Catalunya i a la presidència del Govern.

També et pot interessar...