Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Polèmica: Nomenen ambaixadora a Carmen Montón, ministra que va dimitir per un plagi

Fa un any i mig que va haver de dimitir

Pedro Sánchez, president del govern, en una imatge d'arxiu.
Pedro Sánchez, president del govern, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

El govern espanyol ha nomenat la que va ser ministra de Sanitat i Benestar Social, Carmen Montón, com a nova ambaixadora observadora permanent davant l'Organització d'Estats Americans (OEA), amb seu a Washington. El nomenament és polèmic, perquè es produeix un any i mig després que es veiés obligada a dimitir per irregularitats i plagi en el màster que va cursar a la  Universitat Rey Juan Carlos. Montón va formar part del primer equip que va nomenar Pedro Sánchez després d'accedir a la presidència de Govern, després de guanyar la moció de censura que va presentar contra Mariano Rajoy l'1 de juny de 2018.

Va dimitir per plagi el setembre de 2018

L'ex ministra de Sanitat va durar en el càrrec poc més de tres mesos, ja que es va veure obligada a dimitir després de conèixer-se les irregularitats del màster que va cursar entre 2010 i 2011 a la Universitat Rey Juan Carlos sobre 'Estudis Interdisciplinaris de Gènere'.

Les primeres publicacions d'eldiario.es van apuntar al fet que Carmen Montón havia començat el màster quan la meitat de les assignatures ja havien finalitzat. Ella va al·legar que havia cursat aquests estudis a distància, però es tractava d'un màster presencial. Posteriorment, el mateix mitjà de comunicació va publicar que s'havien manipulat les notes després que el màster hagués conclòs.

La llavors ministra es va negar a lliurar el Treball de Fi de Màster (TFM) als mitjans, però després que 'La Sexta' revelés que havia plagiat fins a 19 pàgines d'aquest treball, Carmen Montón va presentar la seva dimissió el 12 de setembre de 2018. No obstant, en el currículum que publica Moncloa amb el seu nomenament, s'hi inclou el títol de l'esmentat màster en Estudis Interdisciplinaris de Gènere per la Universitat Rey Juan Carlos. El nomenament aixecarà crítiques de l'oposició aquest dimecres.