Els Serveis Penitenciaris decidiran si atorguen el tercer grau als presos en 15 dies

La sol·licitud del règim de semillibertat presenta diversos obstacles per l'incompliment d'una quarta part de la condemna

Presos
Les defenses dels presos independentistes tracen la via per sol·licitar el tercer grau | Catalunya Diari

Compte enrere per a decidir la classificació del grau dels exdirigents de la Generalitat condemnats per sedició. Els Serveis Penitenciaris tenen tan sols quinze dies per escollir, avaluant la situació personal de cadascú, els seus règims. Per llei només es pot tramitar aquest procés en un període màxim de dos mesos des que els presos coneixen la seva pena.

Dificultats i límits

Els centres penitenciaris catalans tenen potestat per a concedir el permís de sortida del tercer grau als presos, sent així possible que els líders del procés puguin gaudir de llibertat amb la condició de dormir a la presó —passant almenys vuit hores del dia en el seu interior— i d'haver complert una quarta part de la condemna. Ara bé, malgrat les diferents hipòtesis que apunten a la fermesa de la classificació del permís ordinari, el Tribunal Suprem sí que podria intervenir en cas d'existir un recurs d'apel·lació presentat per a la Fiscalia.

No obstant això, en cas de determinar una millora o una evolució en els interns que presentin una capacitat d'inserció social positiva, la concessió del règim obert podria estar legitimada. Cal tenir en compte, però, que el compliment de la quarta part de la condemna pot ser un requisit indispensable; un gran obstacle perquè els condemnats a sedició passin el Nadal a casa. També és el cas —encara que més aproximat— dels 'Jordis', que no hauran complert els dos anys i tres mesos dels nou de la pena fins a finals de la primera quinzena de gener.

Altres requisits indispensables

El temps d'estada en la presó com a contemplació de reinserció no és l'únic requisit perquè la defensa i el pres demanin el tercer grau: la bona conducta, la inexistència de risc de fugida o de comissió de delicte són també primordials per a coartar el tercer grau. Així mateix, sobreentenent que el codi espanyol i la perspectiva legal vigent no preveu la seva concessió, els serveis penitenciaris catalans —dependents de la Generalitat— hauran de trobar una justificació de la pena sostenible que procedeixi.

  

Dins dels tres models de la justificació figura el preventiu especial negatiu, un dels més comuns i, potser, el més plausible en el futur dels beneficis penitenciaris dels presos independentistes. Aquest té com a objectiu evitar que aquell que hagi comès un delicte torni a repetir aquesta actitud, tan estant a la presó com en llibertat mitjançant la inhabilitació dels seus càrrecs públics; és a dir, que, en cas que quedi demostrat davant els tribunals que els presos han millorat la seva conducta i no es vaticina la reincidència, els exdirigents del govern català podrien gaudir de la semillibertat anterior la condicional.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari