Els presos van defensar davant Llarena que l'autodeterminació és legal

El document ha estat extret d'uns nous àudios de la declaració d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Carme Forcadell i Raül Romeva

Nous àudios de les declaracions a l'Audiència Nacional d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Carme Forcadell i Raül Romeva. En aquestes noves peces, de fet, tots els membres van defensar unànimement el dret a l'autodeterminació del Parlament de Catalunya; i van replicar que aquest dret ja havia estat proclamat per la Cambra catalana amb anterioritat, concretament els anys 1989 i 1998.

Per la seva banda, també han destacat les declaracions de l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, on va voler rebatre les preguntes formulades per la Fiscalia, que acusaven el cos policial dels Mossos d'Esquadra d'actuar passivament durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, més enllà d'altres episodis com l'ocupació de les vies de l'AVE a Girona, el passat 8 de novembre.

El judici del procés podria ser televisiat, segons 'El Confidencial'
Imatge dels presos polítics catalans abans de la seva compareixença davant el Tribunal Suprem  | CatalunyaDiari.cat

 

Els presos defensen el dret a l'autodeterminació

En la declaració d'Oriol Junqueras, s'han pogut extreure diversos fragments on el líder d'Esquerra Republicana afirma que el dret a l'autodeterminació és totalment legítim i buscava «reclamar la via de la negociació, de l'acord per tal d'implementar les aspiracions legítimes d'una part significativa de la ciutadania». 

A més Junqueras va declarar que «el Tribunal Constitucional empara totes les idees polítiques, fins i tot les partidàries de canviar el marc constitucional».  Sobre el procés judicial, va afirmar que  «vulnera la seva llibertat ideològica i el Conveni Europeu dels Drets Humans». Finalment, Oriol Junqueras va voler recordar que altres decisions preses pel Parlament no van ser investigades pel Suprem.       

A banda de Junqueras, han transcendit les declaracions de Carme Forcadell i Raül Romeva. L'expresidenta del Parlament va declarar que es va fer «una declaració política simbòlica sense efectes pràctics». Per la seva banda Romeva va voler reclamar la legitimitat del dret a decidir, reconegut en diversos tractats internacionals i que aquest fet no suposa cap delicte.