Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

El PSC es desmarca de la llista amb C's i PP i del tripartit amb ERC i Comuns

Els socialistes deixen clar el seu rumb de cara a les eleccions del 14 de febrer

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
Miquel Iceta, el primer secretari dels socialistes catalans, en una imatge d'arxiu. | ACN

Situat al centre del tauler polític a Catalunya, el PSC rep «ofertes» de totes bandes per establir acords pre i post electorals. El seu primer secretari i candidat a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, s'ha afanyat aquest dimecres a desmarcar-se de totes les fórmules que involucren el PSC. Iceta ho deixa ben clar: ni hi haurà llista conjunta amb C's i el PP, ni govern tripartit amb ERC i els Comuns. Claredat meridiana en les paraules del líder dels socialistes catalans.

'No' a la candidatura conjunta amb la resta de forces constitucionalistes

D'entrada, Miquel Iceta ha insistit en l'argument que ha fet servir en diverses ocasions en els darrers mesos: el PSC no està disposat a formar una candidatura conjunta constitucionalista. Per al primer secretari del PSC, la prioritat és deixar clar que «tenim el nostre projecte, molt diferent al que tenen Ciutadans i el Partit Popular» i, de nou, ha tancat del tot la porta a una llista unitària de les tres formacions constitucionalistes amb representació al Parlament a dia d'avui.

L'enèsim 'no' d'Iceta en aquest sentit anava dirigit a la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que des de Brussel·les havia dit aquest dimarts que «el camí més fàcil» per un Govern constitucionalista era una llista conjunta, instant Iceta a seure a negociar.

Oposició a governar amb ERC si té com a objectiu «la independència o un referèndum»

Però el primer secretari socialista també ha respost la idea plantejada per part de Jèssica Albiach, la candidata de Catalunya en Comú-Podem, que també aquest dimarts havia posat sobre la taula la possibilitat de formar un govern tripartit passades les eleccions, amb la seva formació i el PSC donant suport a ERC, que segons les enquestes seria la força progressista més votada. 

«Ja hem dit de totes les maneres possibles que no formarem part d'un Govern que tingui per objectiu aconseguir la independència o la celebració d'un referèndum», manifestava Miquel Iceta en un acte dels socialistes celebrat a Lleida. Des d'ERC també s'ha descartat per activa i per passiva un acord amb el PSC, de manera que la porta del tripartit sembla tancada —almenys ara, a quatre mesos justos per a la contesa electoral.