Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, en la seva darrera reunió, el 16 de desembre de 2019.

PSOE i Ciutadans arriben a un acord per allargar l'estat d'alarma

El govern de Sánchez, a falta de la decisió del PNB, s'assegura tirar endavant la quarta pròrroga

Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, en la seva darrera reunió, el 16 de desembre de 2019.
Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, en la seva darrera reunió abans de la investidura del candidat socialista. | CatalunyaDiari.cat

El govern de Pedro Sánchez ha aconseguit tancar un acord amb  Ciutadansper aconseguir el seu suport en la votació de demà, i així, gairebé assegurar que la quarta pròrroga de l'estat d'alarma pugui tirar endavant, a falta del que decideixi finalment el PNB.

L'Executiu ha accedit a informar setmanalment C's a canvi del suport del partit taronja a la pròrroga de l'estat d'alarma, a poques hores perquè el Congrés hagi de votar si autoritza l'extensió de l'estat d'alarma i després que ERC ja hagi anunciat que hi votarà en contra i que altres formacions com el PP o el PNB no hagin aclarit si facilitaran la pròrroga.

L'acord del govern espanyol amb Cs contempla «contactes setmanals» amb el partit taronja per «dialogar i, si és el cas, consensuar mesures» per a la desescalada després de la pandèmia de coronavirus.

Extensió de les mesures socials més enllà de l'estat d'alarma

Segons fonts governamentals, el pacte també inclouria estendre les mesures socials i econòmiques més enllà de l'estat d'alarma, cosa que diversos partits, entre ells també el PP, ja havien demanat a canvi de donar suport a la mesura.

Així, el missatge de la Moncloa inclou que «El govern d'Espanya i Ciutadans han arribat a un acord pel qual totes dues parts manifesten la conveniència d'allargar l'actual estat d'alarma per poder guanyar la pandèmia del coronavirus, així com de mantenir les mesures de protecció als espanyols en els àmbits sanitari, econòmic i social més enllà de la vigència de l'Estat d'Alarma».

El govern també s'ha compromès a mantenir el diàleg amb la formació d'Arrimadas per a  l'adaptació dels ERTO i les ajudes a Pimes i autònoms  perquè es pugui adequar aquestes «i la resta de mesures de protecció social a les necessitats que es produeixin més enllà de l'Estat d'Alarma».