Puigcercós i el seu entorn pressionen ERC per aproximar-se a Puigdemont i allunyar-se del tripartit

Busquen la unitat de l'independentisme i pressionen per teixir complicitats amb Junts per Catalunya

Oriol Junqueras, president d'ERC
Noms com Joan Puigcercós o Xavier Vendrell pressionen ERC per entendre's amb JxCat. | ACN

El discurs monolític d'ERC s'esquerda. Diverses veus internes del partit pressionen perquè la formació corregeixi lleugerament el rumb que està traçant en els darrers mesos, després de l'impacte de l'octubre del 2017 i la seva prolongada ressaca, i volen forçar els republicans a fer un 'reset' en les seves relacions amb Junts per Catalunya, a fi i efecte de recuperar la famosa «unitat independentista», que ara existeix formalment, però que té les relacions entre les dues grans formacions sobiranstes molt desgastades.

Tal com explica aquest divendres, 16 d'octubre, 'Voz Pópuli', membres de la vella guàrdia del partit encapçalen el sector que pretén un acostament a les posicions de Carles Puigdemont i de Junts per Catalunya. Es tracta de l'exconseller i exlíder del partit (2008-2011), Joan Puigcercós, i el seu entorn més directe, on destaca el també exconseller de la Generalitat Xavier Vendrell, que va participar activament, el 2017, de les reunions de l'anomenat 'estat major' del procés.

ERC, oberta a explorar un Govern amb els Comuns

I és que entre els possibles fulls de ruta d'ERC després de les eleccions del 14 de febrer hi ha la possibilitat, si els números donen, d'un pacte de Govern amb Catalunya en Comú-Podem, que comptés amb el suport extern del PSC. Una fórmula que, a la pràctica, suposaria la reedició del tripartit, si bé permetria al PSC no governar amb ERC i viceversa: tots dos partits han rebutjat, mútuament, pactar amb l'altre, però la possibilitat d'un suport extern estaria oberta.

Davant d'aquesta possibilitat, el sector de Puigcercós i Vendrell busca evitar-ho de totes totes: la seva prioritat és reconstruir les relacions entre els partit sobiranistes, actualment molt tocades i viciades de desconfiances en els darrers anys. El mateix Xavier Vendrell insistia setmanes enrere que s'esforçaria per refer les relacions entre els republicans i els 'puigdemontistes', i Joan Puigcercós no ha amagat mai la seva bona relació amb Carles Puigdemont i la seva proximitat amb l'entorn més nacionalista de l'antiga Convergència —recentment, David Madí, ideòleg en cap d'Artur Mas, ha fitxat Puigcercós per presidir el Consell Executiu d'Aigües de Catalunya.

Puigcercós i Vendrell, doncs, elevaran en els propers mesos la pressió perquè ERC abandoni la 'temptació' per reeditar el tripartit i per restablir les confiances en el món independentista que permetin reeditar un Govern entre JxCat i els republicans.


Comentaris

envia el comentari