Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Toni Comín sortint del Parlament Europeu amb les seves acreditacions com eurodiputats (06-01-2020)

Puigdemont i Comín demanen empara al TC pel rebuig del Suprem a retirar les seves ordres de detenció

La defensa planteja al tribunal que pregunti a Luxemburg si mantenir les peticions d'arrest vulnera la llei europea

Carles Puigdemont i Toni Comín sortint del Parlament Europeu amb les seves acreditacions com eurodiputats (06-01-2020)
Nou moviment de Puigdemont i  Comín per retirar les euroordres | Twitter (boye_g)

Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional pel rebuig del Suprem a retirar les seves ordres de detenció i ingrés a presó a Espanya.

Arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras i el seu reconeixement com a eurodiputats, la defensa de Puigdemont i Comín demana «deixar sense efecte» les peticions de detenció  per garantir la seva «llibertat de circulació  per complir amb les seves obligacions com a diputats del Parlament Europeu». A més, també exigeix suspendre cautelarment «qualsevol altra mesura restrictiva a la seva llibertat», com les euroordres, que Bèlgica, de fet, ja ha aturat.

Preguntar els «dubtes» a Luxemburg

En el seu recurs al Constitucional, l'advocat Gonzalo  Boye també planteja l'opció que els magistrats plantegin una pregunta prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre els efectes de la sentència del 19 de desembre en els seus clients.

En concret, Boye argumenta que la seva demanda s'hauria d'estimar totalment, però que si els magistrats tenen «dubtes» poden plantejar a Luxemburg si «la decisió de no aixecar les ordres de recerca, captura i ingrés a presó vulnera els drets fonamentals reconeguts a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea». El recurs d'empara al Constitucional arriba arran del rebuig del Suprem als recursos precedents de Puigdemont i Comín contra la seva ordre de detenció.

El detall que corrobora la decisió europea

Els eurodiputats independentistes Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín ja tenen perfil propi a la web de l'Eurocambra. Un dia després que el Parlament Europeu hagi comunicat internament que el 13 de gener prendrà nota oficialment de la seva condició d'eurodiputats,  tots tres ja apareixen a la pàgina web de la institució, fet que demostra que la decisió europea segueix endavant malgrat l'oposició de la justícia espanyola.

També et pot interessar...