No fa ni 72 hores que es van conèixer els resultats de les eleccions autonòmiques a Catalunya, però ja s'han fet els primers passos per a la formació d'un nou Govern. Malgrat la victòria de Salvador Illa, els números no donen al candidat socialista per ser investit president, i qui més opcions manté per ser-ho és el candidat d'ERC, Pere Aragonès, que va quedar segon amb els mateixos 33 escons que els socialistes, tot i que amb menys vots.
ERC prioritza les converses amb la CUP i En Comú Podem
ERC va parlar clar ja el passat dilluns al vespre, després que la cúpula del partit analitzés els resultats electorals. Es busca un Govern ampli amb la CUP, JxCat i En Comú Podem, malgrat els reiterats vetos creuats entre les dues formacions. El primer pas dels republicans ha estat iniciar les converses amb els anticapitalistes, però ja se sap que els mecanismes interns de la CUP no són precisament ràpids i caldrà esperar dies, fins i tot setmanes, per intuir les opcions reals de l'acord i d'una incorporació dels cupaires a l'executiu.
'Crónica Global' revela aquest dimecres, 17 de febrer, que el proper pas d'ERC podria ser iniciar converses amb En Comú Podem. Un acord amb la formació que lidera Jèssica Albiach podria posar molt difícil a Junts per Catalunya formar part també de la coalició de Govern: els de Laura Borràs han repetit per activa i per passiva que volen un executiu «exclusivament independentista» i que no veuen amb bons ulls la incorporació dels Comuns.
Es refreda un acord amb JxCat
De confirmar-se l'estratègia d'establir converses en primer lloc amb la CUP i En Comú Podem, les opcions d'un acord que incorpori també JxCat s'esvaïrien: un pacte amb els dos principals partits independentistes semblaria, doncs, refredar-se. Però aquest no és l'únic factor que flaira a un allunyament entre ERC i Junts per Catalunya. També ho és el plec de condicions que els de Puigdemont i Borràs posen sobre la taula: la insistència en la via unilateral i la unificació estratègica de tot l'independentisme català al Congrés dels Diputats.
La primera no compta amb el suport d'ERC, que vol acumular forces per a un nou embat amb l'Estat al qual no posa data. La segona, encara menys: mentre els republicans formen part de la majoria de la investidura del govern espanyol, JxCat i la CUP en són 'outsiders' i la seva política a Madrid és la del 'no a tot'. En definitiva, tot plegat genera un còctel que sembla que, en les primeres hores de negociacions per al pròxim govern català, allunya les opcions d'un nou executiu on ERC i JxCat comparteixin protagonisme. Queden moltes hores de vol, però la fórmula de l'actual Govern en funcions podria tenir els dies comptats.