Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.

La resolució dels indults als presos de l'1-O arribarà cap a la primavera de 2021

La possibilitat que puguin arribar abans de les eleccions autonòmiques està descartada gairebé del tot

Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.
Els indults es podrien resoldre entre els mesos d'abril i juny de l'any 2021. | ACN

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha aclarit aquest cap de setmana en una entrevista a 'La Vanguardia' que els indults als presos de l'1-O es podrien resoldre d'aquí a entre 6 i 8 mesos, és a dir, entre abril i juny de l'any 2021. Aquests són els terminis que Campo ha posat sobre la taula, descartant així que els indults puguin arribar abans de les eleccions autonòmiques previstes per al 14 de febrer.

Encara en relació a la situació dels presos, Campo ha apuntat que el govern espanyol treballa en paral·lel per la modificació del Codi Penal, l'esborrany de la qual ja es troba molt avançat, en paraules de la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo. Campo diu que «el delicte de sedició és un delicte decimonònic, que es va incorporar al nostre ordenament fa dos segles». «No podem tenir un Codi Penal fora de la realitat dels països del nostre entorn», ha reblat.

La darrera paraula dels indults, del Consell de Ministres

Campo ha explicat que el passat dilluns, 28 de setembre, el ministeri que comanda va demanar al Tribunal Suprem els informes necessaris per decidir sobre els indults, que val a dir que no són vinculants jurídicament per a la decisió. El tribunal, la Fiscalia i Institucions Penitenciàries han d'emetre abans d'un mes informes sobre la conveniència o no dels indults als presos i remetre'ls al Ministeri de Justícia que, al seu torn, farà una proposta positiva o negativa davant del Consell de Ministres.

Serà, però, el Consell de Ministres qui tingui la darrera paraula sobre aquesta qüestió, i qui emetrà un veredicte després dels informes no-vinculants rebuts. Una decisió de molta envergadura que el govern espanyol tindrà sobre la taula durant la primavera i sobre la qual haurà de manifestar-se: sigui en el sentit que sigui, ben segur que el veredicte aixecarà una forta polseguera i es donarà en un context de fortes pressions per a l'executiu espanyol. Malgrat tot, però, el govern del PSOE i Unides Podem sembla decidit a afrontar aquest enorme problema de cara.