Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un grup de nens entrant a l'escola amb mascaretes

Noves recomanacions dels pediatres davant la segona onada de Covid-19 a Espanya

Els professionals sanitaris creuen que els positius a les escoles s'haurien de gestionar de forma molt més eficient

Un grup de nens entrant a l'escola amb mascaretes
Noves recomanacions dels pediatres davant la segona onada de Covid-19 a Espanya | Europa Press

Espanya es troba en la segona onada del coronavirus i, amb els contagis en augment constant, els metges ofereixen algunes recomanacions a la població. Les últimes arriben des de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP) amb una sèrie de consells per a alleujar la pressió als hospitals i, especialment, en l'Atenció Primària.

El president de la societat de pediatres, Fernando García-Sala, proposa augmentar el personal d'atenció primària i comptar amb pediatres privats, centralitzar l'actuació davant dels positius a les escoles, i notificar als pares per SMS per a evitar anar als centres.

La recomanació d'augmentar el personal en atenció primària amb pediatres privats es basa en l'observació de la gran quantitat de nens que hi ha en les consultes, i pretén descarregar de treball l'atenció primària, que els experts assenyalen com la clau de la prevenció de l'epidèmia de Covid-19. García-Sala també esmenta pediatres jubilats que volguessin fer-ho.

Una altra recomanació té a veure amb els positius a les escoles. El doctor proposa que, si hi ha un cas positiu per PCR en una aula, siguin les autoritats sanitàries qui vagin al centre escolar per a fer la prova de detecció a tota la classe. Així s'evitarà que cada nen hagi d'acudir als respectius centres de salut. Segons García-Sala, «és millor i molt més fàcil centralitzar-ho tot en el mateix col·legi».

També recomanen que es notifiqui de la PCR als pares per missatge de telèfon per a evitar que hagin d'acudir al centre de salut. Segons García-Sala, això ajudaria a descarregar de treball a l'especialista, que té l'agenda plena de pacients amb Covid-19 i no pot avançar amb pacients amb altres patologies.

Importància de les vacunes

La SEPEAP adverteix que, durant la pandèmia, a Espanya hi ha hagut casos de nens que han arribat als centres de salut en estat més greu perquè als pares els feia por anar-hi o acudir al pediatre. Aquesta és una de les coses que es podria evitar amb aquestes senzilles recomanacions.

Una altra observació és que durant la primera onada de contagis, al març i abril, quan hi havia el confinament i s'aplicava l'estat d'alarma, les vacunacions en els nens van disminuir «de manera brutal» perquè els seus pares no els portaven al centre de salut. La por al contagi va portar a aquesta mena de situacions, que amb els mesos ha canviat.

Ara, diu García-Sala, la situació és millor i «aconseguim que la vacunació de nens de dos i quatre mesos no baixés molt, però altres vacunes com la varicel·la o la dels nens de cinc anys o els adolescents es van retardar molt». En aquest sentit, lamenta que els sanitaris, aplaudits durant el confinament, hagin passat d'herois a dolents.

Segons relata, «ara estem amb denúncies i, fins i tot, amb agressions físiques. La imatge del pediatre s'ha deteriorat i això li provoca ansietat. Ho fa el millor que pot amb els mitjans que té, i ara ens falten pediatres als centres de salut perquè la gent està de baixa, s'infecta, i això fa que la sobrecàrrega sigui major».