Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El rei Felip VI parlant en l'acte d'homenate a les víctimes de la Covid-19

Nou revés a Felip des de Catalunya: La decisió del Govern que no agrada a Zarzuela

Volen que es voti aquest divendres al Parlament

El rei Felip VI parlant en l'acte d'homenate a les víctimes de la Covid-19
Els independentistes consideren que Felip VI continua el camí del seu pare | Europa Press

JxCat, ERC i la CUP han presentat aquest divendres una proposta de resolució conjunta que busca que el Parlament declari que «Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap Rei».

La iniciativa es votarà aquest mateix divendres a la nit al ple extraordinari sobre la monarquia. També planteja que el Parlament manifesti que la monarquia, a la qual titlla de «nissaga dels Borbons»,  «és la continuació del règim anterior i resulta inseparable de la persona del Rei Joan Carles».

També demana que el Parlament ratifiqui que «l'únic camí per superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana com un estat de dret, democràtic i social».

 

Crítiques a la «fugida» de Joan Carles 

El text també recull que la cambra catalana denunciï connivència dels poders de l'Estat en la «fugida consentida» de Joan Carles I.  

Les formacions independentistes defensen el «fracàs» i la «crisi definitiva» del pacte constitucional del 78. En l'escrit afirmen que, «pel seu caràcter irreformable», aquest «blinda la continuïtat d'una monarquia delinqüent, un sistema autonòmic fallit i una democràcia intervinguda pel poder judicial».

Crides a defensar la monarquia o a 'mullar-se' per una república al Parlament

Els diferents portaveus parlamentaris han mostrat les seves posicions crítiques o de clar suport a la monarquia i a l'actual cap d'estat. El portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet defensava que el baròmetre del CEO demostra que «Catalunya és republicana». Només un 14% dels ciutadans a Catalunya defensa la monarquia mentre que un 71% vol una república catalana: «El suport a la monarquia està sota mínims», ha dit. 

El líder de Cs en el Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat la celebració del ple sobre la monarquia i ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, de muntar «una farsa per demanar l'abdicació del rei Felip VI, cosa per la qual aquesta cambra no té dret».

Per la seva banda, la diputada de la CUP en el Parlament Natàlia Sànchez ha demanat aquest divendres als comuns que escullin «entre Espanya o república catalana». També ha retret el paper que estan tenint després de la marxa del Rei emèrit a l'estranger.