Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa sobre la situació del Coronavirus a Espanya el 5 de març del 2020

Illa no descarta incloure més regions de les previstes inicialment a la Fase 1

Les Illes Balears, Múrcia i Extremadura demanen incloure-hi les seves províncies

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa sobre la situació del Coronavirus a Espanya el 5 de març del 2020
Les Illes Balears, Múrcia i Extremadura demanen incloure-hi les seves províncies| Cedida

Salvador Illa, ministre de Sanitat, estudiarà incloure més regions de les previstes inicialment a la Fase 1 del desconfinament, que s'activarà dilluns de la setmana vinent. Ho farà després que diverses Comunitats Autònomes hagin demanat que s'hi afegeixin les seves províncies.

Aquest mateix dimarts, Illa s'ha reunit amb el seus homòlegs autonòmics de les  Illes Balears, Múrcia i Extremadura. Els tres li han demanat que ampliï els territoris on s'aplicarà la Fase 1 afegint-hi els de les seves comunitats respectives. En concret, la consellera de Sanitat de les Balears, Patricia Gómez, ha demanat a Illa que hi inclogui les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa. Ambdós líders s'han reunit de forma telemàtica durant una hora, i el Ministeri ha accedit a estudiar la petició.

De la mateixa manera, el  conseller de Sanitat de Múrcia, Manuel Villegas, també ha demanat que la província única que conforma la Comunitat passi a la Fase 1 dilluns vinent. La petició també serà estudiada i analitzada pels tècnics de Sanitat.

Finalment, Illa també s'ha reunit amb el conseller de Sanitat d'Extremadura, José María Vergeles, que li ha demanat que les dues províncies de la Comunitat, Càceres i Badajoz, passin igualment a la Fase 1 a partir del dilluns 11 de maig. Sanitat indica que s'ha fet una primera valoració tècnica de les dades, «que seguiran en estudi».

Barcelona podria no entrar a la Fase 1

Per altre banda, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, aposta perquè  l'àrea metropolitana de Barcelona no entri en fase 1 dilluns. «Jo crec que amb les dades que hi ha, si no hi ha un canvi especial, aquesta seria una actitud a considerar i una opció força bona per posar sobre la taula si volem ser prudents. Crec que els  números són justets», ha argumentat a Catalunya Ràdio, on ha defensat «aguantar una setmana més i veure si la incidència baixa», ja que és pràcticament el doble que la mitjana d'Espanya, i concentra el 75% dels casos de Catalunya.

D'altra banda, ha augurat que no hi haurà aforaments plens fins ben entrada la tardor, i ha considerat «incongruent» que el ministre de Cultura no descarti els festivals d'estiu. Trilla creu que esperar una mica perquè l'àrea metropolitana entri en fase 1 «donaria més garantia que la possibilitat de rebrots es redueixi de forma important».