Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla americà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

El dia que Illa es va posar seriós amb Simón: «Fernando, fes el favor!»

El doctor ha protagonitzat una entrevista a 'El País Semanal' on ha explicat diverses anècdotes

Ministre de Sanitat, Salvador Illa
Salvador Illa sempre ha mostrat la seva admiració cap a Fernando Simón | ACN

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha estat l'home sobre el qual han recaigut tots els focus  durant la pandèmia del coronavirus a Espanya, la veu i la cara del govern al llarg de tots aquests mesos. Juntament amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han protagonitzat recentment una entrevista a 'El País Semanal' on s'ha pogut conèixer més en profunditat a l'epidemiòleg. 

«Vaig sentir que em queien 300 kg de pedres sobre l'esquena»

Fernando Simón ha estat al capdavant de la gestió de moltes crisis, com per exemple la de l'Ebola l'any 2014. Tot i això, molts experts manifesten que la Covid-19 no es pot comparar  amb cap de les crisis anteriors, i fins i tot Simón explicava que «fa 10 anys, quan elaboràvem plans de preparació i resposta, ens vam posar en el pitjor dels casos possibles per a un país desenvolupat, i bàsicament és el que ha passat». 

L'epidemiòleg assegura que en el moment que Pedro Sánchez va decretar el confinament total i va aturar l'activitat econòmica del país, «vaig sentir que em queien 300 kg de pedres sobre l'esquena. També em vaig posar al seu lloc i vaig pensar: Quin valor té aquest tio!». Tot i això, Simón sempre s'ha mostrat molt calmat i segur, i és que tal com ell mateix manifesta: «Quan has de transmetre  escenaris dramàtics  a qui els toca prendre decisions, perquè entenguin de veritat el que és important, has de fer-ho molt calmat. Però en aquesta seguretat també estàs obligat a fer veure els dubtes  o les incerteses que hi caben en cada una de les possibilitats». 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sempre ha mostrat l'admiració  que té cap a Fernando Simón. «Compta amb les virtuts que els experts ensenyen i molts, tot i esmerar-se, no aconsegueixen. A això s'uneix un carisma  amb els seus equips també natural, i, sobretot, que és  bona persona. No hi ha cap dubte en quant el tractes», assegura Illa. 

«He intentat no aprendre res de protocol»

Salvador Illa també ha volgut explicar una cosa que l'inquietava de Fernando Simón durant els moments més durs de la pandèmia: que anés en moto. «Davant d'això m'he hagut de posar seriós. En dies de molta tensió, de molt risc,  no em feia cap gràcia que es traslladés en moto. Li he dit. Inclús, no l'he deixat alguna vegada que la utilitzés quan ens traslladàvem a Moncloa: Puja al cotxe, Fernando,  fes el favor!». A aquestes paraules del ministre, Fernando Simón assegurava que feia servir la moto de casa a l'oficina per reflexionar i examinar les coses amb calma. 

Entre algunes de les anècdotes que Simón ha explicat, destaca la del seu cabell, i és que assegura que «em vaig deixar de pentinar amb 15 anys». Amb el seu peculiar vestuari i pentinat, i les seves celles que ni es planteja depilar, Simón aconsegueix una especial complicitat  amb el públic. «De fet, he intentat no aprendre res de protocol, no sigui que se m'enganxi», bromejava. 

«Aquests mesos he plorat, potser menys del que m'hagués pensat, i moltes vegades, a part de pels morts, pels vius. Per aquests herois callats, per la gent confinada que hi ha perdut gairebé tot i paga això de mala manera. Per aquells que sense tenir res porten un plat al veí perquè encara té menys. Aquests són els que veritablement m'emocionen», deia finalment Fernando Simón.