Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Sánchez demana a Torra faci «real» la seva voluntat de diàleg

El president del govern espanyol situa la solució en la taula de partits

Pedro Sánchez: «Animo la Generalitat a passar de la voluntat de diàleg al diàleg real»
Pedro Sánchez: «Animo la Generalitat a passar de la voluntat de diàleg al diàleg real» | CatalunyaDiari.cat

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge al president de la Generalitat, Quim Torra, que passi de proclamar la seva voluntat de diàleg a fer-la «real». «Animo la Generalitat a passar de la voluntat de diàleg al diàleg real. Això significa que el govern està disposat a dialogar amb les institucions catalanes, però també es necessita una majoria social àmplia que ara mateix no existeix a Catalunya», ha argumentat en una entrevista al diari 'La Vanguardia'.

En aquest sentit, Sánchez ha situat la solució del conflicte català en la taula de partits. Al seu parer, és una «bona iniciativa» haver creat aquest espai «que transcendeix la dinàmica de blocs que ha imperat a Catalunya en l'última dècada».

El president del govern ha recordat que ell sempre ha dit que la solució a la crisi catalana durarà anys, i la tasca d'aquesta legislatura és «intentar construir espais de diàleg, d'acord i de confiança i lleialtat institucional després d'una crisi en la qual s'han allunyat molt les posicions». 

Descarta el 155

En resposta a PP i Cs, Sánchez ha subratllat que els que tenen com a única proposta «el 155 perpetu» simplement «aspiren a perpetuar la crisi a Catalunya». El president espanyol ha remarcat que l'article 155 es va aplicar per recuperar l'autogovern a Catalunya, «que havia estat vulnerat per l'independentisme» després de les lleis de desconnexió i la proclamació de la independència. «Els qui van aplicar el 155 van ser els que van violentar l'Estatut i la Constitució. Ara mateix no estem en aquella situació», ha assenyalat. 

  

Sobre els pressupostos, ha assegurat que lluitarà perquè s'aprovin durant el primer trimestre del 2019. Després que ERC i el PDeCAT donessin suport al nou sostre de despesa, ha reiterat la seva voluntat que aquest fet sigui el preàmbul de l'aprovació dels comptes, perquè «Espanya necessita uns pressupostos socials que no deixin ningú enrere».