Acord entre Sánchez i Iglesias pel primer govern de coalició a Espanya

El líder de Podem es convertiria en vicepresident | Les negociacions van començar la tarda de dilluns en secret

El guanyador de les eleccions del passat diumenge, Pedro Sánchez, i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, han aconseguit arribar aquest dimarts a un preacord per formar govern de coalició. Els líders han comparegut públicament al Congrés.

 

Com a «vacuna contra l'ultradreta». Així ha titllat l'encaixada de mans el líder de la formació morada somrient davant la mirada dels mitjans. «Em complau informar que hem arribat a un preacord per conformar un govern progressista de coalició», ha avançat Pablo Iglesias afegint que «Pedro Sánchez sap que podrà comptar amb tota la lleialtat d'Unides Podem».  El president de l'Executiu socialista ha agrait la col·laboració de l'equip d'Iglesias: «No hi ha motius per a més bloquejos. És un acord per governar quatre anys». 

 

Les converses s'han produït de manera «exprés» i molt discreta. Iglesias ja ha deixat clar en diverses ocasions que en cas d'una negociació amb el PSOE seria ell qui prengués les regnes directament en comptes de deixar-lo en mans dels equips negociadors. 

 

Pablo Iglesias, vicepresident

De moment, la gran notícia seria l'aixecament del veto socialista a Pablo Iglesias. El líder de Podem, en hores baixes després del resultat electoral, es convertiria en vicepresident del Govern espanyol, una oportunitat d'or per rellançar la seva imatge. L'acord entre Psoe i Podem inclouria 10 punts i allunyaria la mà de ferro a Catalunya. 

 

La fórmula que persegueix el PSOE és, a més de sumar a Unides Podem, aconseguir el suport de Més País, PNB, PRC i de Ciutadans per a la investidura. No obstant això, serviria l'abstenció d'ERC o bé de Ciutadans, ja que en una segona votació Sánchez seria investit en majoria simple. La direcció socialista va deixar clar que no és la seva intenció governar gràcies als independentistes, però prioritza que hi hagi un Govern com més aviat millor.

 

Pots llegir els 10 punts de l'acord de coalició entre PSOE i Podem aquí.

 

Van començar ahir dilluns una negociació «exprés»

De fet, ja s'havia avançat que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van començar aquest dilluns una negociació «exprés» per aconseguir un acord per a tirar endavant la investidura i un Govern. Malgrat la baixada de totes dues formacions a les urnes aquest cap de setmana, a Moncloa veuen més fàcil poder arribar a un acord amb Unides Podem ara que no pas després de les eleccions del 28 d'abril.

 

Encara que Sánchez sempre ha deixat clar que no se sent còmode amb Unides Podem dins del Consell de Ministres, ara els socialistes haurien canviat d'opinió. Per la seva banda, el líder d'Unides Podem ha mantingut en tot moment la seva exigència d'un Govern «progressista» de coalició, amb una «negociació integral» i sense «línies vermelles». A més, la mateixa nit electoral ja va assegurar que el plantejament havia de ser un Executiu conjunt on «cada força tingui exclusivament la representació proporcional als vots obtinguts».

 

També et pot interessar...

 Comentaris
Gloria
El acord q'uestan pactan esl Sánchez I Iglesias ha es tenía que haber fet en les. anteriores Elección no feia cap falta tornar a unes al tres elección I gastar mes diners, en aquet mon estén en que pensar dues vegades o tres lo que faxi falta I no jugar com el gat I el rato, I totom a Ballar al son's q'uens toqui. Arregleu tots dos les coses el Poble us lo agreira
Moisés
Gloria aunque tienes razón me sangran los ojos con tu ortografia

envia el comentari