Com mai l'hem vist: El canvi inesperat al Parlament en l'inici de la nova legislatura

Els serveis logístics de la cambra creuen que és la millor opció per poder acollir els 135 diputats en plena pandèmia

Parlament de Catalunya.
La sessió constitutiva del Parlament de Catalunya podria celebrar-se fora de l'hemicicle. | ACN

La sessió constitutiva del nou Parlament es podria celebrar a l'auditori de la cambra. És la previsió amb la qual treballa la Diputació Permanent per tal que els 135 diputats electes puguin ser-hi físicament respectant les mesures de prevenció contra el coronavirus.

L'auditori, l'espai amb més probabilitats per acollir la constitució de la cambra i la investidura del president

Aquest proper dijous, 18 de febrer, es reunirà telemàticament la Mesa de la Diputació Permanent i després plantejarà aquesta opció als representants dels grups parlamentaris, segons ha avançat 'La Vanguardia'. S'ha proposat l'auditori perquè és un espai diàfan amb senyal tancat de televisió, mentre que altres opcions com combinar el saló de plens i els passadissos presenten més dificultats, ja que els diputats han de votar dins d'una urna.

Aquesta sessió constitutiva ha d'escollir els membres de la nova Mesa del Parlament, començant pel president de la cambra, els dos vicepresidents i els quatre secretaris. Serà aquesta futura Mesa la que haurà de decidir el format de la sessió d'investidura del proper president o presidenta de la Generalitat, però de moment la Mesa de la Diputació Permanent —que és l'òrgan de representació parlamentària quan la cambra està dissolta— està treballant per facilitar que, malgrat la pandèmia de covid-19, tots els diputats siguin al ple de constitució.

El Parlament s'ha de constituir abans del proper 12 de març

La sessió constitutiva estarà presidida per la Mesa d'Edat, formada previsiblement pel diputat d'ERC Ernest Maragall, com a representant de més edat, i els dos més joves, entre els quals hi ha el gironí Alberto Tarradas, de Vox; i Pau Morales, també d'ERC.

La regulació legal és molt clara a l'hora de definir els terminis després de les eleccions. Amb la celebració dels comicis el passat diumenge, 14 de febrer, s'obre un període de vint dies hàbils dins dels quals s'ha de constituir la cambra. Això indica clarament que el proper 12 de març és la data límit per celebrar l'esmentada sessió plenària de constitució de la cambra i escollir la Mesa i, especialment, el president o presidenta del Parlament. Les darreres informacions apunten que, si un acord independentista dona el càrrec a JxCat —situació altament probable—, podria recaure en Josep Costa o en Meritxell Budó.

Un cop constituïda la cambra, el proper pas és convocar el debat d'investidura, per al qual s'obre un període de deu dies hàbils a partir del moment en què el Parlament ja està format: per tant, la sessió haurà de tenir lloc com a molt tard el 26 de març.


Comentaris

envia el comentari