Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.

Setmana decisiva per formar Govern: El tema que encalla ERC i JxCat

Els dos principals partits independentistes continuen sense arribar a un acord quan falten 4 dies per constituir el Parlament i la Mesa

Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.
Pere Aragonès i Laura Borràs, en una imatge d'arxiu. | ACN

La política catalana entra en una setmana decisiva. El pròxim divendres, 12 de març, es constituirà el Parlament de Catalunya i, per extensió, també la Mesa del Parlament. Esquerra Republicana, que és qui té més opcions de presidir la Generalitat, ja va advertir que tenia la intenció de tancar un pacte global que inclogués un acord de govern i també la constitució de la Mesa. Per tal que els republicans puguin complir l'objectiu, haurien d'arribar a un acord amb Junts x Catalunya en els pròxims 4 dies. I, a hores d'ara, les negociacions entre els dos principals partits independentistes continuen encallades.

El repartiment de carteres, un dels principals esculls per arribar a un acord

Les relacions entre ERC i Junts ja fa mesos que estan deteriorades. Això s'està veient reflectit en les negociacions per arribar a un acord de govern. Ben aviat van arribar els primers desacords, com la constitució de la Mesa del Parlament -que a hores d'ara encara no se sap qui la formarà- o l'estratègia a seguir en la batalla sobiranista contra l'Estat. Ara, el principal escull per a l'entesa és el repartiment de les conselleries. I és que la reestructuració que plantegen els republicans i la indefinició de Junts estan complicant l'acord en aquest sentit.

Tal com informa 'El Confidencial', el partit d'Oriol Junqueras s'ha proposat controlar les principals carteres econòmiques, començant per la Conselleria d'Economia. En les últimes legislatures, aquesta competència havia recaigut en el soci minoritari del Govern, ERC, però els republicans la volen mantenir ara que seran el soci majoritari. En canvi, dins de Junts x Catalunya, hi ha sectors que aposten per Elsa Artadi, mentre que el sector més pròxim a Puigdemont la voldria a la conselleria d'Exteriors.

A Junts hi ha dubtes a l'hora de decidir quina persona pot ocupar cada càrrec. Per exemple, a Laura Borràs se l'ha situat assumint la presidència de la Mesa, però també com a Vicepresidenta. Segons 'El Confidencial', el sector de Puigdemont dins de Junts prioritza carteres com Exteriors o Educació per davant de les que tenen competències econòmiques, ja que moltes vegades requereixen assumir contradiccions.

Mentrestant, Esquerra perfila l'organigrama del nou Govern amb una reestructuració per tal d'assumir les principals carteres econòmiques, sigui la Conselleria d'Economia o d'altres que requereixen una interlocució amb els principals agents econòmics del país, com energia o telecomunicacions. Per aquest motiu, segons publica el portal, el partit de Junqueras i Aragonès treballa per 'buidar' les competències d'energia i medi ambient de les conselleres d'Empresa i Territori -que ara mateix controla Junts- i traspassar-les a la nova Conselleria de Transició Ecològica, que també volen controlar els republicans.

En tot cas, el temps passa i l'acord entre Esquerra i Junts continua encallat. Abans de divendres hi hauria d'haver novetats en aquest sentit. I és que, ni que encara no s'arribi a un acord de govern, hi haurà d'haver una mínima entesa entre els dos partits independentistes si no volen que el PSC els prengui la presidència del Parlament.