Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont denúncia el poc marge de temps amb què va avisar la JEC

El Suprem confirma la destitució de Puigdemont com a president pel 155

També li imposa 3.000 euros per cobrir les despeses del procediment

El Suprem afirma que la mesura estava justificada
El Suprem afirma que la mesura estava justificada | Cedida

 

La sala quarta del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de Carles Puigdemont contra la decisió del Senat de destituir-lo com a president de la Generalitat per l'article 155  de la Constitució. Puigdemont demanava que s'anul·lés la decisió per inconstitucional i que se li restituís el càrrec.

El Suprem indica, però, que no hi ha una relació «taxada» de les mesures que es poden adoptar a l'empara de l'article 155, sinó que són les «necessàries per obligar» la Comunitat Autònoma al «compliment forçós» de la Constitució. A més recorda que aquest article no s'havia hagut d'aplicar mai des del 1978, i que si es va fer, va ser perquè la Generalitat, «en franca vulneració de la Constitució», va optar per «separar aquella Comunitat Autònoma d'Espanya».

Les mesures del 155 són «les que calen»

El tribunal subratlla que hi ha molta jurisprudència d'incompliment de normes de les Comunitats Autònomes, de les corporacions locals o del mateix govern espanyol, que no han estat mai motiu d'aplicació del 155. Per això opina que les mesures que estableix aquest article són les que calen per fer front a actuacions «contra les quals no serveixen les respostes ordinàries», i afirma que tenen per objectiu «la defensa, la salvaguarda, de la mateixa Constitució i, en últim extrem, de la sobirania del poble espanyol del qual emanen tots els poders de l'Estat».

Puigdemont denúncia el poc marge de temps amb què va avisar la JEC
El Suprem afirma que calen mesures com aquestes per fer front a actuacions contra les quals no serveixen «respostes ordinàries» | CEDIDA

 

També recorda que ja s'ha pronunciat sobre diversos actes i disposicions arran de l'acord del govern espanyol aprovat pel ple del Senat, ambdós de 27 d'octubre del 2017, i que cal considerar aquests pronunciaments com a jurisprudència aplicable en aquest cas. En essència, que es tractava de «fer front» al que aquell acord qualificava d'«extraordinària gravetat en l'incompliment de les obligacions constitucionals i la realització d'actuacions greument contràries a l'interès general per part de les institucions de la Generalitat de Catalunya».

«La gravetat extraordinària del que va passar no sembla necessitar més explicacions»

Per tant, afegeix, els retrets que la demanda fa d'alguns paràmetres d'aquell decret s'han d'examinar «necessàriament» en el marc d'aquelles circumstàncies «l'excepcionalitat de les quals és evident». I en aquest sentit, recorda que mai abans havia calgut fer ús d'aquest precepte constitucional. «La gravetat extraordinària del que va passar  no sembla necessitar més explicacions», afirma el tribunal.

A més, la sentència és especialment taxativa amb Puigdemont, recordant-li que el dret a la permanència en el càrrec «només existeix i es respecta» en tant que qui l'exerceixi «respecti, alhora, la seva identitat jurídico-constitucional». Per tot plegat, el Suprem desestima el recurs de Puigdemont i li imposa les costes del procediment, xifrades en 3.000 euros IVA inclòs.

També et pot interessar...