Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els magistrats hauran de valorar com es farà efectiu el dret a la participació política dels encausats

El Suprem es planteja excarcerar els presos candidats si surten escollits

Els magistrats han de resoldre com participaran els processats candidats de la campanya electoral, com adquiriran l'acta, si surten elegits, i com participaran en el Senat i Congrés

Els magistrats hauran de valorar com es farà efectiu el dret a la participació política dels encausats
Els magistrats hauran de valorar com es farà efectiu el dret a la participació política dels encausats | CEDIDA

 

Els magistrats presidits per Manuel Marchena hauran de valorar  com podran fer efectiu, els encausats pel procés sobiranista català, el seu dret a la participació política  en el cas que, formalment, siguin proclamats candidats a les llistes d'ERC i JxCAT, segons informa 'El Confidencial'.

Així doncs, el Tribunal Suprem haurà de decidir com podran accedir a la seva condició de parlamentaris en cas de sortir escollits  en les pròximes eleccions que se celebren el 28 d'abril. D'entre els processats son candidats Oriol Junqueras i Raül Romeva, tots dos per ERC, mentre que Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ho són per JxCAT. També hauran de tenir en compte les condicions de Joaquim Forn si finalment es proclama candidat a l'alcaldia de Barcelona.

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Els candidats processats no estan inhabilitats de cara a futurs càrrecs

Des del seu processament, els encausats estaven inhabilitats només per l'exercici del càrrec que exercien en aquells moments però això no afecta els possibles càrrecs que puguin desenvolupar en un futur, si surten escollits. Per tant, la Llei Orgànica de Règim Electoral General només els priva dels seus drets de participació política si mitja sentència ferma fos condemnatòria.

En aquest sentit, els set magistrats han de resoldre tres qüestions sobre aquesta participació. En primer lloc, han de resoldre si els candidats podran desenvolupar accions de petició de vot durant la campanya per tal de tenir les mateixes condicions que la resta d'aspirant al Congrés i al Senat amb què competeixen. També hauran de tenir en compte  com adquiriran la condició plena de diputat i senador en el cas que els processats surtin escollits.

Per últim, s'hauran de plantejar, un cop hagin pres possessió dels seus càrrecs, com podran participar de l'activitat del Congrés i del Senat  si encara estan en una situació de presó preventiva. En el cas del reglament del Congrés, s'exigeix que els candidats escollits han d'adquirir la seva condició de parlamentaris únicament de forma presencial, per tant, s'han de presentar davant la Junta Electoral Central (JEC) després d'haver jurat o promès complir amb la Constitució.

Els magistrats del judici del procés hauran de resoldre tres qüestions sobre la participació política dels processats candidats
Els magistrats del judici del procés hauran de resoldre tres qüestions sobre la participació política dels processats candidats | CEDIDA

 

Els processats elegits podrien ser excarcerats

Tenint en compte aquestes circumstàncies, és probable que el tribunal opti per excarcerar els processats candidats escollits durant el temps que sigui necessari perquè puguin comparèixer davant la JEC, jurin o prometin complir amb la Constitució i, per últim, puguin adquirir la seva acta.

  • Altres notícies: El TC sentencia que el ple del 6 i 7 de setembre va «vulnerar» els drets de l'oposició

Els encausats candidats podran participar en la campanya electoral tot i que ho faran des del centre on estan reclosos  per tant, estaran limitats a fer ús de les tecnologies per poder enviar els seus missatges de campanya. D'altra banda, es considera més problemàtica la seva participació en les activitats del Congrés i del Senat perquè no es permet la delegació del vot que és «personal i intransferible» així doncs s'haurà de contemplar la possibilitat que utilitzin el vot telemàtic.