Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Torra en la intervenció al Parlament el 18 de desembre

Torra avisa Aragonès que el Govern «no assumeix» el pacte d'ERC-PSOE

El president ha defensat que les negociacions han de permetre una «votació clara» sobre la independència

El president de la Generalitat, Quim Torra,  ha avisat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que el Govern «no assumeix» ni dona el vistiplau a l'acord ERC-PSOE sobre una taula de negociació entre governs.

Fonts de la Presidència asseguren que Torra també ha traslladat al vicepresident, en la reunió que s'ha celebrat aquest dijous al Palau de la Generalitat, que  és el president qui ha de «gestionar i validar» qualsevol acord amb l'Estat. 

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Torra defensa una «votació clara» sobre la independència

Segons aquestes mateixes fonts, Torra ha defensat que les negociacions han de permetre una «votació clara» sobre la independència i ha insistit que no es mourà de reclamar l'exercici del dret d'autodeterminació, la fi de la repressió i l'amnistia. Tres quarts d'hora de reunió a partir de les 9 hores no han servit perquè Aragonès convenci Torra de la necessitat de l'acord a què ha arribat amb el PSOE i que aquesta mateixa tarda està previst que validi el Consell Nacional dels republicans. Un vot afirmatiu faria que Pedro Sánchez sigui investit en segona volta el 7 de gener amb l'abstenció d'ERC.

Segons fonts de la Presidència, Torra ha demanat explicacions sobre l'acord amb els socialistes en allò que pugui afectar el Govern. I és que des de Presidència defensen que «qualsevol acord amb el govern espanyol ha de ser gestionat i validat» pel president Torra i que «no es pot negociar res» amb l'Estat al marge dels acords de Govern.

La posició consensuada entre els socis de Govern

En aquest sentit, citen que la posició consensuada entre els socis de Govern (JxCat i ERC) està recollida a l'acord de govern posterior a la sentència del Suprem, al comunicat conjunt de reacció a la sentència, a la Declaració de la Llotja, a la declaració de l'Assemblea de Càrrecs Electes i a les resolucions del Parlament. Segons Presidència, Torra no es mourà de reclamar l'exercici del dret a l'autodeterminació, la fi de la repressió i l'amnistia.

Per a Presidència,  les expressions 'Ho tornarem a fer' i 'Spain Sit and Talk' són a favor del dret a l'autodeterminació i les negociacions han de permetre una «votació clara» sobre la independència. En aquest context, assenyalen que ningú s'ha mobilitzat en els darrers anys de manera massiva per un nou Estatut ni per cap millora de l'autogovern que no sigui la independència. D'aquesta manera es refereixen al fet que l'acord entre ERC-PSOE contempli una consulta a la ciutadania sobre els acords a què s'arribin a la taula de negociació entre governs.

La intenció d'Aragonès

Per la seva banda, Aragonès, ha acudit a la reunió que ha mantingut a les 9.00 hores del matí d'aquest dijous amb el president, Quim Torra, amb la intenció de convèncer de les bondats de tenir una estratègia conjunta i aprofitar els termes de l'acord que ERC i el PSOE han pactat per a la investidura de Pedro Sánchez a Espanya.

Des de Vicepresidència, fonts coneixedores de la trobada asseguren que Aragonès ha aprofitat la reunió per proposar a Torra que «defensin junts l'autodeterminació en la mesa de negociació amb l'Estat» que apareix al pacte entre ERC i el PSOE, i que serviria per intentar desencallar el conflicte amb Catalunya. Aragonès també ha recordat al president que aquesta  defensa de l'autodeterminació davant l'Estat «estava prevista en l'acord de Govern aprovat el passat 22 d'octubre».

 

També et poden interessar...