Torra buida l'agenda per reunir-se amb Sánchez i nega «taxativament» un avenç electoral

El Govern ha marcat posicions en la taula de negociació entre governs

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat aquest divendres que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha buidat la seva agenda per atendre a la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha rebutjat «taxativament» un avançament electoral. En roda de premsa, Budó ha explicat que Torra ha replicat d'aquesta manera a la proposta de fixar un calendari electoral que els comuns han posat sobre la taula de partits amb representació en el Parlament, que s'ha dut a terme en el Palau de la Generalitat i la que només han acudit JxCat, ERC, PSC-Units i els comuns.

El Govern marca posicions en la negociació

Budó ha deixat clar que la taula que fixa el posicionament del Govern en la negociació amb el govern central per desencallar el conflicte polític és la que es va reunir el dimecres i que va congregar als partits independentistes, JxCat, ERC i la CUP, i les entitats Òmnium i ANC. «Aquesta (la d'aquest divendres) no és la taula de diàleg que fixi les posicions en una taula de negociació amb el govern. Aquesta es va crear per facilitar acords sobre grans temes de país», ha dit en referència al fet que va aflorar d'una proposta de resolució presentada pel grup socialista i aprovada pel Parlament amb aquest objectiu.

La figura d'un mediador, a l'aire

En aquesta reunió, JxCat ha demanat que la primera reunió entre executius ha de comptar amb garanties i ha plantejat que se substanciïn en la figura d'un mediador, al que Budó ha respost: «Des del Govern volem definir conjuntament amb la resta d'actors els continguts, les condicions i les garanties de la taula de negociació».

Per això, ha avançat que, si entre els partits i les entitats independentistes sorgeix el consens que aquestes garanties hagin de concretar-se en la figura d'un mediador, des del Govern estaran «d'acord». «Entenem que ha d'haver-hi alguna figura que garanteixi tot el que es produeixi en la taula de negociació», ha afegit, per a un diàleg entre governs que en la seva última intentona, que va tenir el punt culminant a la declaració de Pedralbes de 2018, va naufragar precisament per la figura del relator.

Unió per un «conflicte polític»

De la reunió d'aquest divendres, la consellera destaca el consens de totes les forces assistents en «el reconeixement que el conflicte català és un conflicte polític» i, malgrat que aquest extrem ja estava acordat i s'havia fet públic, ha destacat que és important que forces que estiguin distanciades en com resoldre-ho reconeguin que existeix. «Si ens remuntem a uns mesos, en la precampanya electoral, era difícil aquest reconeixement que fos un conflicte polític. Es parlava d'un problema de convivència», ha subratllat.

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari