Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, pronunciant el discurs institucional de Cap d'Any el 30 de desembre del 2019

Quim Torra avisa que no «permetrà ni acceptarà» la seva inhabilitació

El president ha demanat que aquest 2020 es recuperi la unitat que va fer possible l'1-O

El president de la Generalitat, Quim Torra, pronunciant el discurs institucional de Cap d'Any el 30 de desembre del 2019
Torra assegura que la seva disposició al diàleg és «absoluta» | Cedida

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat en el missatge institucional de Cap d'Any que «no permetré ni acceptaré» que un tribunal ni «encara menys una junta política suplanti la sobirania dels catalans».  Així doncs, Torra no acceptarà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'inhabilitar el president de la Generalitat per «haver defensat la llibertat d'expressió i el suport als presos polítics i als exiliats amb una pancarta» col·locada al balcó del Palau de la Generalitat. En el discurs Torra assenyala que  els presidents «els nomena i els cessa el Parlament».

També ha recalcat que la sentència del judici del Procés «ja estava escrita abans de començar-lo» motiu pel qual aquest 2020 ha de ser  l'any de la «democràcia retrobada»,  ja que manifesta que els catalans es volen governar sota tres principis  «la democràcia, el diàleg i els drets humans».

«No hi ha diàleg honest»

En el seu discurs, ha assegurat que la seva disposició al diàleg és «absoluta» però alhora ha defensat que  no hi ha «diàleg honest» sense un compromís per donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya. Torra ha avisat que llavors només hi hauria la voluntat de «tapar forats amb pedaços caducs».

En aquest context i en la recta final de les negociacions entre PSOE i ERC per a la investidura, Torra ha assegurat que «no hi ha cap solució real per a Catalunya que no impliqui reconèixer el dret a l'autodeterminació». «No podem tornar a caure al parany d'enganyar-nos a nosaltres mateixos», ha avisat. Amb tot, el president ha apel·lat a recuperar la unitat que va fer possible l'1-O. «Aquest any que comença  ha de ser l'any de dir-nos la veritat», ha conclòs.

Sense fer cap referència explícita a l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, Torra ha denunciat que  l'estat espanyol està «infringint» la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea  (TJUE) i ha insistit a reclamar que s'alliberi «immediatament» Junqueras i que es declari nul el judici del procés.

Les prioritats del Govern pel 2020

De cara al 2020, Torra ha fixat les prioritats del Govern: polítiques d'habitatge, d'educació, de dinamisme econòmic i d'equilibri territorial. En aquest sentit, el president ha remarcat que Catalunya ha anat superant tots els impediments que li han anat posant des de fora i ha mostrat la seva confiança en la capacitat del país per «revertir les amenaces i aprofitar les oportunitats».

Torra ha acabat el discurs institucional que ha pronunciat des de la Sala dels Diputats del Palau de la Generalitat demanant que no es resolguin els problemes pensant en les pròximes eleccions. «A Catalunya, no tenim un problema de convivència ni de banderes. Tenim un problema de drets, de benestar, de progrés i de justícia que cal resoldre pensant en les generacions futures i no pas en les pròximes eleccions», ha afirmat.

També et pot interessar...