Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat Quim Torra fent una videoconferència des de la Casa dels Canonges el 16 de març de 2020.

Torra plantarà el govern espanyol en la reunió amb les comunitats autònomes al Senat

La trobada d'aquest dijous a la cambra alta està impulsada pel PP

El president de la Generalitat Quim Torra fent una videoconferència des de la Casa dels Canonges el 16 de març de 2020.
El president de la Generalitat Quim Torra fent una videoconferència des de la Casa dels Canonges. | Cedida

No hi haurà cap conseller del Govern a la reunió de la comissió de les comunitats autònomes al Senat que se celebra demà dijous i que ha estat impulsada pel PP. Segons ha avançat 'La Vanguardia', així ho va acordar aquest dimarts el Consell Executiu. Serà aquesta la trobada en què el govern valencià demanarà un pla de desconfinament comarcal per a la seva comunitat autònoma i, per tant, podria la Generalitat de Catalunya podria fer-hi pinya, ja que planteja un pla similar. Però el Govern de Catalunya, finalment, no serà representat en aquesta trobada.

Budó s'hi va oferir, però el Govern ha optat per no anar-hi: «És una decisió política»

Fonts del Govern diuen que l'executiu no ha d'anar al Senat a explicar la gestió per combatre el coronavirus perquè on ha de retre comptes és al Parlament. I en segon lloc, el fet que sigui una reunió obligatòriament presencial és una raó més per no participar-hi. Tot i que inicialment la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, s'havia mostrat oberta a participar-hi ella mateixa, al final s'ha decidit que cap representant del Govern hi participi.

La mateixa Budó  va deixar la porta oberta a participar-hi en assegurar, fa un parell de dies, que en cas que fos presencial ja valoraria si es desplaçaria fins a Madrid. I va reclamar que se celebrés de manera telemàtica. Des del Govern  esgrimeixen dos motius per no anar-hi. D'una banda, segons expliquen fonts de l'executiu català, es tracta d'una decisió política, i d'altra banda, creuen que és imprudent fer desplaçar representats autonòmics fins a Madrid en la situació actual. Els senadors de JxCat i ERC ja han dit també que no hi assistiran.

Cleries critica el format de la trobada

El portaveu de JxCat al Senat, Josep Lluís Cleries, ha considerat que és una «greu irresponsabilitat» convocar 17 representants autonòmics a un debat presencial «en plena pandèmia» i ha recordat que van demanar poder intervenir de manera telemàtica i que se'ls hi ha denegat aquesta possibilitat. Cleries tampoc entén que la representant per part del govern espanyol sigui la ministra de Política Territorial,  Carolina Darias, que, segons el senador, «no té cap responsabilitat directa sobre la gestió de la crisi».