Torra: «Hem de tornar a organitzar un referèndum d'autodeterminació»

ERC insta el president del Govern a construir una «estratègia compartida» per a un «nou embat» contra l'Estat

Quim Torra, al parlament en dissabte 12 de juliol de 2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a insistir en exercir el dret a l'autodeterminació. «Hem de tornar a organitzar un referèndum que ens podria unir a tots», ha dit durant la sessió de control d'aquest dimecres al matí al Parlament.

Tot i que no ha fixat cap eix temporal, Torra ha afirmat que cal «tornar-ho a fer» perquè és «impossible» aconseguir la independència sense la unitat. «No crec que tinguem mai cap possibilitat de guanyar si no som capaços de fer un salt col·lectiu», ha afirmat durant la resposta al president parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià. El líder dels republicans a la cambra ha instat Torra a construir una «estratègia compartida» per afrontar un «nou embat» contra l'Estat.

Torra insisteix en el referèndum

Torra ha subratllat que tornar a organitzar un referèndum també serviria per recuperar la unitat de l'independentisme: «Ens podria unir a tots», ha dit després d'asseverar que ell «creu» en l'aposta per tornar a exercir l'autodeterminació. Torra va proposar a la cambra la celebració d'un referèndum aquesta legislatura, com a resposta a la sentència del Suprem per l'1-O. Però dos mesos després, al gener, va donar per acabada la legislatura per les discrepàncies amb ERC al Govern. La crisi sanitària de la covid-19 ha estroncat el calendari electoral.

Per la seva banda, Sabrià ha sentenciat que és «fonamental» treballar conjuntament i que la reactivació posterior a la crisi sanitària, econòmica i social «també ha de permetre avançar cap a la república». «Som conscients que no hi haurà reconstrucció complerta sense disposar de les eines d'un estat», ha advertit. El president parlamentari d'Esquerra ha reclamat que l'estratègia de la reactivació ha de ser «constructiva, sense retrets i mirant al passat per poder construir el futur».

Pas endavant per desplegar els Serveis Territorials al Penedès

En un altre ordre de coses, els grups parlamentaris de JxCat, ERC, PSC, ECP i CUP han registrat una proposta de resolució per desplegar els Serveis Territorials de la Delegació del Govern al Penedès. Al text, presentat a proposta de la Plataforma Pro Vegueria Penedès, el Parlament insta l'executiu de Quim Torra a convocar els màxims responsables del Garraf, l'Alt Penedès, el Baix Penedès i l'Anoia per consensuar la distribució dels diversos Departaments del Govern entre les quatre comarques.

La proposta de resolució, que ara caldrà debatre a la cambra, demana que la reunió se celebri en el termini d'un mes, i que es convoquin els alcaldes de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, el Vendrell i Igualada, així com els presidents dels quatre consells comarcals.

En aquesta trobada, apunta el text, caldria acordar un calendari per desplegar els Serveis Territorials «en el mínim temps possible». La Plataforma Pro Vegueria Penedès recorda que han passat més de tres anys d'ençà de l'aprovació de la llei on s'establia que es posarien en marxa els Departaments descentralitzats.


Comentaris

envia el comentari