Quim Torra, president de la Generalitat, en una reunió del Consell Executiu.

El TSJC rebutja el recurs de Quim Torra contra la interlocutòria que executa la seva inhabilitació

L'Alt Tribunal considera que, en tot cas, hauria de ser el Constitucional qui suspengui la decisió

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aquest dimarts el recurs de súplica que va presentar la defensa de Quim Torra contra la interlocutòria que executa la seva inhabilitació d'un any i mig, confirmada pel Tribunal Suprem.

El tribunal argumenta que és el Constitucional, en tot cas, qui hauria de suspendre l'execució de la condemna. De tota manera, el TC ja va rebutjar les mesures cautelaríssimes presentades per Torra en aquest sentit. El TSJC també esmena un error de citació que va cometre en la interlocutòria d'execució de la condemna.

Quan va recórrer l'execució de la sentència, en la qual va veure «nul·litat manifesta», l'advocat Gonzalo Boye va criticar que la sala havia declarat ferma la sentència del Tribunal Suprem (TS) que va avalar la sentència del TSJC, però no la primera decisió, per la qual cosa va sostenir que no es podia aplicar la condemna.

Així, els magistrats corregeixen «l'error material en la redacció» d'aquesta interlocutòria i desestimen la petició de Torra, que està citat dimecres per acordar els detalls de la pena. De la mateixa manera, la sala descarta la petició de suspendre la pena mentre el Tribunal Constitucional (TC) resol el recurs d'empara que ha presentat la defensa, i al qual la Fiscalia també es va oposar.

El 28 de setembre el Suprem va confirmar la condemna d'un any i mig d'inhabilitació a Torra per mantenir una pancarta a favor dels presos de l'1-O a la façana del Palau de la Generalitat.

Torra treballarà per un «acord nacional»

El president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra, ha defensat que si l'independentisme supera el 50% de vots en les eleccions del 14-F hi haurà d'haver com a conseqüència «jurídica» implantar la república. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Torra ha explicat que dedicarà les pròximes setmanes a treballar per poder trobar un «denominador comú» entre JxCat, ERC i la CUP sobre què fer en l'escenari de superar el llindar del 50%.

Un «acord nacional» que, segons Torra, és important que arribi abans de les eleccions. «Si tornem a malbaratar una oportunitat com aquesta, hi ha risc que els partits independentistes perdin suport. No m'agradaria pensar que tornarem a fer promeses que incomplirem», ha afegit.