Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
José Luís Rodríguez Zapatero ha defensat la necessitat d'establir un «diàleg» sobre Catalunya

Zapatero, a favor d’una reforma del Codi Penal que rebaixi les penes dels presos

L’expresident socialista ha definit el conflicte català com «la crisi més greu dels últims 20 anys de la nostra democràcia»

L’expresident José Luis Rodríguez Zapatero ha volgut trencar el seu silenci respecte al conflicte català i la sentència del procés als líders independentistes. El socialista ha afirmat que defensa el diàleg per solucionar aquesta confrontació, així com una reforma del Codi Penal: «Convé fer-ho».

Així, afirma que un canvi en aquest codi és necessari argumentant que és notable que aquests penals «vénen d’una altra època» i necessiten actualitzar-se.  Aquesta reforma suposaria una rebaixa de les condemnes dels presos independentistes, la majoria de les quals superen la dècada.

Zapatero aconsella «tocar el Codi Penal» en cada legislatura 

L’expresident ha conversat a ‘Cadena SER’ sobre el conflicte a Catalunya, el qual ha descrit com «la crisi més greu que hem tingut en els últims 20 anys de la nostra democràcia». «No tinc cap pudor per dir que la política criminal, la política penal, la política legislativa estan també per contribuir en la mesura del que puguin, respectant l’ordenament constitucional i els fonaments de l’Estat de dret» en aquest conflicte català que està guanyant rellevància amb el pas dels anys.

Zapatero ha defensat un cop més una «reforma» del Codi Penal, argumentant que fins i tot caldria «tocar alguna cosa» amb cada legislatura. «Vénen d’on vénen, d’una altra època, com la rebel·lió, la sedició, etcètera». En aquest sentit, ha assegurat que «és evident que quan un llegeix i rellegeix uns articles que certament mai va pensar que s’haurien d’aplicar en una democràcia, s’adonen que xoquen».

Per la seva banda, la nova coalició del Govern espanyol ha tornat a reobrir aquesta setmana una possible reforma del Codi.  Si finalment es realitzés el canvi, els presos independentistes podrien sortir afavorits amb una reducció de les seves condemnes. Tot i això, el govern haurà de lluitar per aquesta reforma, ja que són molts els que es neguen a realitzar canvis per beneficiar els presos del procés català. Emiliano García-Page, president de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, ha advertit que aquesta no seria la solució al conflicte: «Aigualir el delicte de sedició és convidar a fer-ho cada cap de setmana».

També et pot interessar...