Una empresa històrica de Catalunya ha anunciat una dràstica mesura amb desenes de treballadors. La decisió arriba després de l'impacte d'una crisi econòmica que afecta de manera greu a la marca. La situació actual no és fàcil, ni tampoc té a veure només amb la seva estratègia empresarial.
Avui dijous 24 d'abril, Freixenet ha comunicat la seva intenció d'aplicar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per acomiadar fins a 180 empleats. Ni que semblin pocs treballadors, estem parlant d'un 24% de la seva plantilla total.

L'ERO afectaria principalment les societats Freixenet SA i Segura Viudas SAU, amb l’excepció de la part comercial de l’empresa, que no es veuria afectada. La companyia de Sant Sadurní d'Anoia, actualment amb una plantilla de 738 treballadors, s’ha vist obligada a prendre aquesta mesura en resposta a la situació.
L’impacte de la sequera en la producció de Freixenet
Freixenet ha justificat aquesta reestructuració per l’efecte que la sequera ha tingut sobre la producció de raïm al Penedès. En els últims cinc anys, la sequera ha estat intensa i ha causat una caiguda del 45% en la producció de raïm des de 2022. Aquest descens ha reduït dràsticament la disponibilitat de matèria primera, a la vegada que ha elevat els costos de producció, fet que ha dificultat l’operació sostenible de l’empresa.
L’empresa destaca que aquesta situació ha creat un desajust entre la demanda del mercat i la capacitat de producció. Tot i que la Generalitat va declarar el final de la sequera a principis d’abril, Freixenet alerta que els efectes de la manca d’aigua continuaran a llarg termini. La companyia també fa saber que és la primera gran empresa del sector del cava que aplica mesures d’acomiadament per la sequera, destacant la gravetat de la situació.

Experiències passades i mesures de contenció
Aquesta no és la primera vegada que Freixenet aplica mesures per afrontar els problemes derivats de la sequera. El 2023, l’empresa ja va anunciar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afectava fins a uns 615 treballadors, però aquest va ser descartat per la Generalitat. L’empresa va poder aplicar l'ERTO per altres motius i va finalitzar-lo el desembre de 2023.
Tot i la dificultat, l'empresa Freixenet ha mantingut unes xifres econòmiques bastant positives, amb una facturació de 1.230 milions d’euros el 2023, un 4,1% més que l’any anterior. Això va ser esmentat pel codirector general de Henkell Freixenet, qui va expressar la seva preocupació per l’any 2024. Les previsions sobre la falta de matèria primera i l’augment dels costos seguiran sent una gran incertesa per a l’empresa.
L’ajust de plantilla, per tant, forma part d'una estratègia per intentar alinear la producció amb la nova realitat del mercat i la disponibilitat de recursos. Aquesta mesura, tot i la seva dificultat, busca garantir la viabilitat a llarg termini de l’empresa en un context econòmic cada cop més complicat.