Dona pensativa davant d'un cartell de CaixaBank.

Alerta de CaixaBank a tots els espanyols: aquest gest et pot deixar el compte a zero

CaixaBank llança un advertiment sobre les estafes telefòniques: així és com pots protegir les teves dades bancàries

En un món cada vegada més digitalitzat, CaixaBank ha emès una important alerta per als seus clients sobre el perill de caure en estafes telefòniques. Amb l'ús dels telèfons mòbils cada vegada més estès, la informació bancària es troba a l'abast dels ciberdelinqüents.

En aquest context, CaixaBank adverteix sobre les tècniques de frau telefònic que busquen robar informació personal i financera. I és que molts fan servir la confiança que els clients dipositen en les trucades telefòniques.

Una persona fent servir un ordinador portàtil amb un telèfon al costat i un cercle vermell amb un signe d'advertència que mostra un edifici de CaixaBank.
El frau telefònic és una amenaça cada cop més gran que afecta milions d'usuaris a tot el món | Pexels de Burst, Europa Press, catalunyadiari.com

El frau telefònic, una amenaça que creix a Espanya

Una de les formes més comunes de frau telefònic és el vishing, una tècnica que utilitza la veu com a mitjà per enganyar les víctimes. CaixaBank ha explicat que els delinqüents es fan passar per empleats bancaris.

Així, sol·liciten als usuaris que revelin dades confidencials com números de targeta i claus d'accés. O fins i tot que facin pagaments fraudulents.

Aquest tipus d'estafa ha augmentat a Espanya. I CaixaBank adverteix que els estafadors han perfeccionat els seus mètodes per fer que les trucades fraudulentes semblin legítimes.

Persona usant un ordinador portàtil mentre sosté una targeta de crèdit amb un logotip de CaixaBank i un símbol d'advertència superposat.
CaixaBank ofereix eines i serveis dissenyats per garantir la seguretat de les transaccions | Rido, CaixaBank, catalunyadiari.com

En molts casos, l'estafador farà servir tècniques com el Caller ID Spoofing, que falsifica el número de telèfon que apareix a la pantalla del destinatari. D'aquesta manera, s'aconsegueix que la trucada sembli provenir d'una entitat bancària legítima.

Així, els clients de CaixaBank poden caure en el parany. I confien en una trucada que, en realitat, està dissenyada per robar la seva informació personal i realitzar moviments bancaris no autoritzats.

El vishing no és l'única amenaça que CaixaBank posa en el radar dels seus clients. Una altra tècnica comunament utilitzada pels ciberdelinqüents és el smishing, que es porta a terme a través de missatges de text fraudulents.

Persona sostenint un telèfon mòbil amb el logotip de CaixaBank davant d'un edifici de la mateixa entitat bancària.
Si segueixes els consells de CaixaBank, podràs gaudir d'una banca segura | Europa Press, Ton Photographer 4289, catalunyadiari.com

Tanmateix, el més alarmant és la combinació d'ambdues tècniques, que permet als estafadors crear una estratègia molt més convincent. L'objectiu final és sempre el mateix: accedir als comptes bancaris i robar diners.

A més de sol·licitar dades bancàries, els delinqüents poden demanar als clients que facin pagaments immediats per transferències bancàries o retirades de caixers. Tot sota el pretext de corregir errors inexistents o recuperar diners robats. Aquestes tàctiques persuasives fan que les víctimes actuïn ràpidament, sense pensar en les conseqüències, cosa que facilita encara més el robatori.

Les conseqüències de caure en aquestes estafes

Les conseqüències de caure en aquest tipus de frau són greus. Els estafadors no només roben informació sensible, com números de targetes bancàries o claus d'accés a la banca en línia, sinó que també poden fer transferències als seus propis comptes. En molts casos, el frau s'estén a altres mètodes de pagament ràpid, com Bizum.

Un home amb expressió de sorpresa es troba davant d'un cartell de CaixaBank en un entorn urbà.
CaixaBank també fomenta l'educació financera i la informació constant | Atstock Productions, CaixaBank

CaixaBank també destaca altres tipus de fraus telefònics que es donen amb freqüència. És el cas del frau de verificació de compte, en què els estafadors es fan passar per empleats del banc. Així, demanen a les víctimes que confirmin la seva identitat i les seves dades.

També es presenten estafes de premis, cobrament de deutes falsos o suplantació d'identitat. I és que els estafadors es fan passar per familiars o amics en problemes i demanen diners amb urgència.

Com protegir-te de les estafes telefòniques?

En resposta a aquesta creixent amenaça, CaixaBank ofereix una sèrie de recomanacions clau perquè els seus clients puguin protegir-se de les estafes telefòniques. En primer lloc, el banc recorda que mai demanarà dades sensibles com contrasenyes o números de targeta a través de trucades telefòniques. Si reps una trucada que et sol·licita aquest tipus d'informació, és fonamental penjar immediatament i contactar amb el banc a través dels canals oficials.

Una dona amb expressió preocupada davant d'un rètol de CaixaBank amb una icona d'advertència en vermell.
CaixaBank ofereix una sèrie de recomanacions clau perquè els seus clients puguin protegir-se | CaixaBank, Oleskii Bezrodnii, dimaberlinphotos

Un altre consell important és verificar sempre l'autenticitat de la trucada. Si el missatge o la trucada sembla sospitosa, no dubtis a comunicar-te directament amb CaixaBank a través de la seva línia d'atenció al client per confirmar la informació.

A més, el banc recomana ser cautelós amb els missatges de text o correus electrònics que incloguin enllaços o arxius adjunts, ja que aquests també poden ser utilitzats per obtenir accés a la teva informació bancària.