CaixaBank ha emès una alerta important sobre una de les estafes digitals més comunes en l'actualitat: l'estafa del 'fill en problemes'. Aquest frau, cada cop més sofisticat, es fa a través d'aplicacions com WhatsApp i es basa a jugar amb les emocions de la víctima.
L'estafador es fa passar per un familiar proper, com un fill o un germà. I, en un moment d'aparent urgència, demana diners al·legant haver perdut el seu telèfon mòbil o estar en una situació d'emergència. La rapidesa amb què es desenvolupa aquesta sol·licitud i la càrrega emocional fan que moltes persones caiguin en el parany.

CaixaBank alerta de l'estafa del 'fill en problemes'
L'estafa del 'fill en problemes' és un dels fraus més comuns que afecten els clients de CaixaBank i d'altres bancs. El modus operandi és senzill, però extremadament efectiu. Un delinqüent envia un missatge a la víctima, fent-se passar pel seu fill o algun familiar proper.
El missatge sol començar amb alguna cosa com: "Hola, mama/papa, he perdut el meu telèfon mòbil i no et puc trucar. Però necessito que m'ajudis amb alguna cosa urgent". La sol·licitud, que sembla genuïna, demana una transferència de diners, generalment per resoldre una emergència.
L'estafador es val d'una gran urgència i d'una narrativa emocional perquè la víctima no pensi amb claredat. El missatge està dissenyat per provocar reaccions immediates i emocionals, cosa que dificulta que la persona es prengui un moment per verificar-ne l'autenticitat. En la majoria dels casos, la víctima no verifica el número de telèfon, no contacta amb el suposat familiar per un altre mitjà i no reflexiona sobre les incoherències del missatge.

Per què és tan difícil evitar caure en aquest parany?
La raó per la qual aquesta estafa té tant d'èxit és que els estafadors juguen amb les emocions humanes, especialment amb l'amor i la preocupació dels pares pels seus fills. La urgència, sumada al fet que molts pares estan disposats a ajudar els fills en qualsevol situació, fa que la víctima actuï sense pensar.
A més, la manca de sospita es veu reforçada per la credibilitat de l'aplicació de missatgeria WhatsApp, que sol utilitzar-se per a converses familiars. Això fa que la víctima confiï en la comunicació i no pensi en la possibilitat que sigui un frau.
Per si no n'hi hagués prou, la majoria de les víctimes no verifiquen el contingut del missatge, ni tan sols comparant l'estil de redacció amb la manera en què el seu fill sol escriure. Els estafadors també s'asseguren que la sol·licitud de diners sigui tan vaga com sigui possible, per evitar que la víctima es qüestioni sobre la sol·licitud concreta.