CaixaBank ha emès una alerta important a tots els seus clients. I és que l'augment de deepfakes i altres fraus digitals que podrien afectar les seves finances i seguretat personal està a l'ordre del dia.
Amb l'avanç de la Intel·ligència Artificial, les noves eines sofisticades permeten tant agilitzar processos com crear contingut fals que simula ser real. Una cosa que presenta nous desafiaments per a l'entitat bancària i els seus usuaris.
CaixaBank adverteix de l'amenaça creixent dels deepfakes
En els últims anys, la Intel·ligència Artificial s'ha convertit en un aliat indispensable per a moltes entitats financeres, incloent-hi CaixaBank. Des de l'automatització de tasques repetitives fins a la recopilació i anàlisi de grans volums de dades, la IA millora l'eficiència i la precisió en la gestió bancària. No obstant això, juntament amb aquests beneficis, ha sorgit una amenaça creixent: els deepfakes.
Els deepfakes són manipulacions d'imatges, vídeos o àudios que fan servir algoritmes de IA per crear contingut que sembla autèntic, però és completament fals. Aquesta tecnologia pot ser utilitzada per generar discursos falsos de personalitats conegudes, imatges irreals o àudios que imiten la veu d'individus reconeguts. I això facilita nous tipus d'estafes i enganys.
CaixaBank ha observat un augment significatiu en l'ús malintencionat de deepfakes, la qual cosa representa una amenaça seriosa per als seus clients. Aquests fraus poden portar a pèrdues econòmiques considerables i comprometre la seguretat personal dels usuaris. Per això, és crucial que tots els clients de CaixaBank estiguin informats i vigilants per protegir-se contra aquestes noves tàctiques d'estafa.
Com detectar un deepfake
Atès que detectar un deepfake pot ser complicat, CaixaBank ha proporcionat una sèrie de pautes i senyals. Especialment per ajudar els seus clients a identificar contingut manipulat.
Cal prestar atenció al rostre i cos, ja que els deepfakes solen centrar-se en la cara i les faccions. D'aquesta manera, desproporcions o mala alineació entre la cara i el cos poden indicar una manipulació.
Els parpelleigs naturals són difícils de replicar per al programari de IA. Un nombre inusualment baix o irregular de parpelleigs pot delatar un deepfake. A més, una pell excessivament llisa, arrugada, expressions poc naturals o vores borroses en la imatge són senyals d'alerta.
Verificar la veracitat i fiabilitat de la font és essencial. Continguts provinents de fonts desconegudes o poc fiables han de ser tractats amb sospita. Els deepfakes solen trobar-se en vídeos curts, per la qual cosa un vídeo de gran durada és més probable que sigui real.
CaixaBank recomana que, davant qualsevol sol·licitud sospitosa en format d'àudio o vídeo, els clients contactin amb la persona en qüestió per verificar la legitimitat de la petició. Sobretot, abans de dur a terme qualsevol acció.