BBVA ha emès una alerta urgent dirigida a tots els seus clients. I és que, en aquesta època de l'any, amb Nadal a tocar, no és estrany que creixin les estafes a través d'SMS.
En especial, els ciberdelinqüents fan servir tècniques de smishing per enganyar els clients. D'aquesta manera, es fan passar per l'entitat bancària per generar confiança i sol·licitar informació sensible que compromet la seguretat dels seus comptes.
BBVA posa en alerta els seus usuaris per una nova estafa
Segons l'avís de BBVA, els clients estan rebent missatges de text que aparenten ser enviats pel banc. En aquests missatges, els estafadors informen els destinataris que el seu compte bancari ha estat limitat. Per restablir el servei, han d'accedir a un URL proporcionat i introduir les seves credencials d'accés.
Tanmateix, a l'hora de visitar aquest enllaç, s'observa que no correspon amb la pàgina oficial de BBVA. Un indicador que clarament es tracta d'un intent d'estafa.
Què fer si reps un missatge sospitós?
És fonamental que els clients de BBVA segueixin aquests passos per protegir els seus comptes. El més bàsic és no fer clic mai a l'URL. Però, si decideixes revisar, assegura't que l'URL correspongui amb la pàgina oficial de BBVA.
Recorda que BBVA mai sol·licitarà el teu usuari, contrasenya, ni credencials d'accés o signatura electrònica a través de missatges de text o trucades. Per tant, si et demanen les teves dades, no les comparteixis. Si tens dubtes sobre l'autenticitat del missatge, truca al servei d'atenció al client de BBVA per confirmar la seva veracitat.
Trucades fraudulentes: com reconèixer-les i actuar
A més dels missatges de text, els ciberdelinqüents també fan trucades telefòniques en què es fan passar per gestors de BBVA. En aquestes trucades, intenten obtenir informació personal sol·licitant dades sensibles. És important recordar que cap gestor de BBVA demanarà aquestes dades per telèfon.
Si per desgràcia has proporcionat les teves dades als estafadors, és crucial actuar de seguida. Truca a BBVA per bloquejar el teu compte i evitar transaccions fraudulentes. Actualitza les teves credencials d'accés per assegurar que els estafadors no puguin accedir al teu compte novament.
També és vital que vagis a la policia per interposar una denúncia formal. A més, pots revisar regularment els teus moviments bancaris per detectar qualsevol activitat sospitosa.
Així és com operen els estafadors que suplanten al BBVA
Els ciberdelinqüents fan servir diverses tàctiques per perpetrar aquestes estafes. Una de les més comunes és la usurpació d'identitat, on s'apropien de la identitat de tercers a través d'anuncis de segona mà.
Per exemple, sol·liciten dades personals per suposades transaccions de compravenda de vehicles. Així, elaboren contractes fraudulents que els permeten obrir comptes bancaris a nom de les víctimes.
Un cop obtinguda la identitat, els estafadors obren comptes en bancs en línia. Aquests comptes es fan servir per rebre i moure diners obtinguts de manera fraudulenta. Mitjançant la creació de webs parany, els delinqüents atreuen víctimes perquè enviïn diners a aquests comptes, que es transfereixen a altres de nacionals i estrangers.