Dona pensativa davant d'un cartell de CaixaBank.

Alerta urgent de CaixaBank a tots els seus clients: si fas això, adeu als teus diners

CaixaBank adverteix els seus clients sobre les perilloses ciberestafes que fan servir les emocions com a esquer

Les ciberestafes s'han tornat més comunes i perilloses que mai. CaixaBank, un dels bancs més grans del país, ha llançat una alerta urgent a tots els seus clients. Especialment després que una dona francesa perdés 830.000 euros en ser enganyada per un estafador que es feia passar per Brad Pitt.

Les ciberestafes ja no són el que eren. Els mètodes dels delinqüents s'han sofisticat fins al punt que és cada cop més difícil detectar-les. En aquest cas, l'estafador es va aprofitar de la vulnerabilitat emocional de la víctima, fent-se passar per una personalitat famosa per guanyar-se la seva confiança.

Una targeta groga de pagament sense contacte s?acosta a un terminal de punt de venda, amb el logotip de CaixaBank i una icona d?advertència en primer pla.
Les estafes emocionals són un perill real que afecta milers de persones cada any | Getty Images, catalunyadiari.com, CaixaBank

D'aquesta manera, va aconseguir manipular-la durant un llarg període. Fins que va aconseguir que la dona fes una sèrie de transferències bancàries. Al final, l'engany li va costar una suma impressionant.

El punt clau aquí no és els diners en si, sinó com aquests estafadors aconsegueixen manipular les emocions de les seves víctimes. I és que, més enllà de la típica "oferta massa bona per ser veritat", les estafes modernes se centren a crear un vincle emocional fort. Això s'aconsegueix mitjançant històries d'amor digital, emergències familiars o situacions desesperades en què la víctima sent que és l'única persona que pot ajudar.

CaixaBank incideix en el poder de les emocions en les estafes

Les emocions són un component essencial d'aquestes estafes. Els delinqüents no només busquen un benefici econòmic; busquen involucrar emocionalment la víctima.

Persona frustrada davant d'un ordinador portàtil amb el logotip de CaixaBank i un símbol d'alerta de connexió Wi-Fi.
CaixaBank es compromet a estar un pas endavant | Surfmarkjoe's Images, CaixaBank, catalunyadiari.com

Un cop aconsegueixen que la persona s'obri emocionalment, l'estafador té un control total sobre les seves decisions. Aquest control els permet manipular les accions de la víctima, portant-la a fer el que ells desitgen sense qüestionar-ho.

Les històries de romanç digital són l'exemple més comú d'aquest tipus de frau. L'estafador comença per establir una connexió sentimental, que pot durar mesos, per guanyar la confiança de la víctima.

Durant aquest temps, la persona enganyada se sent profundament connectada amb qui, en realitat, és un desconegut. El següent pas és crear una situació urgent, com un accident o una malaltia, per sol·licitar ajuda financera.

Una dona amb expressió preocupada davant d'un edifici de CaixaBank.
No deixis que les emocions enterboleixin el teu judici | Europa Press, Nomadsoulphotos

Un cop s'ha materialitzat el frau, la víctima, encegada per la relació emocional, no dubta a enviar diners. Aquest cicle pot repetir-se diverses vegades, com és el cas de la dona francesa enganyada pel fals Brad Pitt. I és que no només va perdre una gran quantitat de diners, sinó que també va perdre la capacitat de veure la veritat.

Com prevenir caure en aquestes estafes

CaixaBank, en el seu esforç per protegir els seus clients, ofereix algunes recomanacions clau per evitar caure en aquest tipus de fraus. El més important és mantenir la calma i no deixar-se portar per emocions com la compassió o la por. Els delinqüents saben com jugar amb aquests sentiments, però la millor manera de defensar-se és no deixar-se influir per ells.

A més, sempre és recomanable desconfiar de qualsevol sol·licitud de diners a través de canals no oficials. En molts casos, les estafes es realitzen per correu electrònic, trucades telefòniques o missatges directes a xarxes socials. Si algú et sol·licita diners en circumstàncies sospitoses, és important verificar la font abans de prendre qualsevol acció.

Una dona sorpresa, el logotip de CaixaBank i una targeta sent usada en un terminal de pagament.
Recorda que la protecció dels teus diners està a les teves mans | Tatiana, alvarostock, Google Maps

Una altra mesura essencial és fer servir les eines de seguretat que ofereix el teu banc, com les alertes de transaccions sospitoses i les verificacions d'identitat. CaixaBank, per exemple, ofereix una àmplia gamma de serveis de protecció per garantir que els seus clients puguin operar amb tranquil·litat.