Una dona amb expressió de confusió davant d'una sucursal del banc BBVA.

Avís d'última hora de BBVA a milers d'espanyols: sospita si sembla massa bo

L'entitat bancària recorda als clients el problema al qual es poden enfrontar si cauen en aquest engany

BBVA ha llançat un avís molt rellevant per a tots els seus clients a Espanya, especialment per als més joves o aquells que estiguin buscant feina. El banc ha publicat aquest advertiment a la seva pàgina web per alertar sobre una nova modalitat d'estafa relacionada amb falses ofertes de feina. Circulen principalment per xarxes socials, missatges de text i aplicacions de missatgeria.

Aquest tipus d'enganys es presenta de manera atractiva i prometedora. Un desconegut et contacta i et proposa una feina des de casa, amb bones condicions. Molt fàcil de fer i que promet generar ingressos importants en poc temps.

Encara que a primera vista pugui semblar una gran oportunitat, BBVA adverteix que es tracta d'un frau molt perillós. I és que pot portar conseqüències legals per a qui caigui a la trampa.

Façana d'una sucursal del BBVA amb una imatge inserida d'una dona sorpresa mirant el telèfon mòbil.
Sospita si et prometen diners ràpids i fàcils a canvi de poc | Google Maps, Dean Drobot, BBVA

Aquestes estafes de feina falsa estan dissenyades per captar persones vulnerables. És el cas de joves menors de 35 anys, acabats d'arribar al país, estudiants o persones aturades.

Els delinqüents es fan passar per empreses reals i reconegudes. Ofereixen feines aparentment legítimes que no requereixen experiència prèvia ni formació, però amb sous elevats. Tot sona massa perfecte, i precisament per això s'ha de desconfiar.

BBVA adverteix del risc de caure a la trampa

L'objectiu dels ciberdelinqüents és convertir les víctimes en el que es coneix com a 'mules de diners'. Això significa que, sense saber-ho, aquells que accepten aquestes ofertes acaben participant en activitats il·legals. El que fan és rebre diners als seus comptes bancaris i després els han de transferir a altres persones, quedant-se amb una petita comissió.

Una dona amb expressió de sorpresa davant d'un caixer automàtic de BBVA.
BBVA recorda que les víctimes solen ser persones vulnerables, amb problemes econòmics | Europa Press, Viktor Gladkov, catalunyadiari.com

D'aquesta manera, s'encobreixen moviments de diners il·lícits, normalment vinculats amb fraus o delictes més greus. Des de BBVA, s'insisteix que aquest tipus d'accions poden suposar greus conseqüències penals. I és que qui hi participa, encara que sigui per desconeixement, pot ser acusat de blanqueig de capitals.

Els senyals que t'han de fer sospitar

Els senyals d'alerta que t'haurien de fer sospitar són clars. Ves amb compte si t'ofereixen un sou alt sense demanar-te experiència ni formació, si no es detallen les tasques del lloc i només sol·liciten tenir un compte bancari. De la mateixa manera, para atenció si el contacte arriba des d'un número desconegut, perfils falsos de xarxes socials o correus electrònics que no pertanyen al domini oficial d'una empresa.

Per protegir-te, BBVA recomana no compartir les teves claus ni les dades dels teus comptes amb desconeguts. Així com rebutjar propostes que prometen diners ràpids sense esforç i desconfiar especialment d'aquelles que impliquen fer moviments bancaris. A més, sempre és important investigar a fons l'empresa o la persona que t'ofereix un lloc, especialment si la feina sembla massa fàcil o accessible.