CaixaBank ha llançat una alerta important. Especialment per als milers de clients que gestionen els seus patrimonis a través de family office a Espanya. Segons un recent estudi del banc, un de cada tres d'aquests grups familiars haurà d'afrontar un canvi generacional en els pròxims deu anys.
Una transició que ressalta la necessitat urgent d'una planificació successòria eficaç. I és que ha de garantir la continuïtat i l'èxit a llarg termini d'aquests models de gestió patrimonial.

El canvi generacional, un repte imminent per a CaixaBank
L'informe titulat “Descubriendo al Family Office Español” ha estat dut a terme per OpenWealth, el multifamily office de CaixaBank. Ho ha fet en col·laboració amb finReg360, una firma destacada a Espanya en regulació, consultoria i fiscalitat financera. Aquest estudi, basat en entrevistes a 40 grups el 2024, assenyala que el 35% dels family office haurà de gestionar aquesta mena de canvis en la pròxima dècada.
A mesura que els fundadors d'aquests patrimonis més grans arriben a una edat avançada, la pròxima generació haurà de prendre les regnes de la gestió. Un procés que podria resultar complicat si no s'ha preparat adequadament.
Una de les grans conclusions que s'extreu d'aquest estudi és que la transició generacional pot ser un repte significatiu. Sobretot si no es compta amb una planificació clara. Els experts de CaixaBank adverteixen que la falta d'una estructura ben definida en la successió pot posar en perill l'estabilitat i el creixement d'aquests patrimonis.

Això subratlla la importància de fer una planificació successòria meticulosa que consideri no només l'herència. També els aspectes organitzatius i de governança.
La situació dels 'family office' a Espanya
L'anàlisi ofereix una radiografia detallada sobre els family office a Espanya. Aquests grups familiars, que són responsables d'administrar grans patrimonis, s'enfronten a reptes específics. Sobretot pel que fa a l'estructuració de les seves inversions i la preservació de la seva riquesa.
L'estudi revela que, encara que molts d'aquests family office gestionen les seves inversions de manera professional, encara s'enfronten a obstacles. És el cas de la falta de consens entre els membres de la família i la presa de decisions complexes. O també l'adaptació a un entorn econòmic i regulador en constant canvi.

La incorporació de les noves generacions en la presa de decisions, per exemple, pot resultar en desacords. En especial si no existeix una estratègia clara de governança.
La planificació successòria és clau, segons CaixaBank
En aquest context, la planificació successòria es presenta com un essencial per garantir la continuïtat dels family office i la preservació dels seus patrimonis. L'estudi de CaixaBank destaca que una adequada estructuració i planificació al voltant de la transmissió de poder i responsabilitats pot fer la diferència.
Això inclou no només la transmissió d'actius. També la transferència de coneixements i la preparació dels membres més joves per assumir la gestió del patrimoni.

Una de les claus per a una planificació successòria efectiva, segons experts, és la creació d'un protocol familiar que estableixi els rols de cada membre i com es prendran les decisions. Això permetrà evitar possibles conflictes i garantir que les noves generacions estiguin preparades per afrontar els desafiaments que sorgeixin a mesura que s'encarreguen de la gestió dels family office.
Els family office no només han d'abordar el canvi generacional, sinó també altres reptes inherents a la gestió de grans patrimonis. La diversificació de les inversions, la gestió de riscos, la ciberseguretat i la fiscalitat són alguns dels aspectes crítics que han de ser tinguts en compte per assegurar la preservació del capital.