Les estafes telefòniques i per SMS s'han tornat cada cop més sofisticades. El Banco Sabadell ha emès un important comunicat per alertar els seus clients sobre aquests perills.
Els ciberdelinqüents estan utilitzant tècniques molt elaborades per suplantar la identitat de grans entitats financeres, entre elles el Sabadell. En molts casos aconsegueixen que les persones caiguin en les seves trampes. Per això, és fonamental que estiguis alerta i sàpigues com protegir-te.
Com intenten enganyar els clients de Banco Sabadell?
Els estafadors sovint es fan passar pel Banco Sabadell o per altres entitats reconegudes per guanyar-se la confiança de les víctimes. Utilitzen trucades telefòniques i missatges de text que semblen completament legítims.
Aquests missatges solen incloure enllaços a llocs web falsos que imiten els oficials del banc. I l'objectiu és obtenir dades personals i bancàries per cometre fraus.
Un dels missatges més comuns que s'han detectat és el següent. "A causa dels nous canvis de seguretat, la seva targeta ha estat desactivada. Accedeixi a l'enllaç per activar-la", avisen.
Aquest missatge busca crear una falsa sensació d'urgència i fer que el client faci clic a l'enllaç proporcionat. Un altre exemple freqüent és el següent missatge. "S'han detectat diversos intents de transferència a la seva banca, si no reconeix aquests moviments, verifiqui les seves dades", indiquen.
Igual que l'anterior, conté un enllaç que mai no has de prémer.
Per què mai no has de confiar en aquests missatges?
El Banco Sabadell ha volgut deixar clar que mai no enviarà missatges o realitzarà trucades telefòniques sol·licitant dades sensibles. I menys a través de canals no segurs. Tampoc et demanaran que transfereixis els teus fons a un "compte segur" ni que facilitis informació personal per telèfon o missatges.
Els estafadors intenten que responguis ràpidament a través d'un missatge alarmant. Usen tàctiques d'urgència o indicacions que el teu compte està en risc. No obstant això, el que realment busquen és que actuïs sense pensar i entreguis informació personal.
Consells per protegir-te de les estafes
Hi ha una sèrie d'accions que has de dur a terme per protegir-te d'aquests enganys. Si reps un SMS o correu que et demana que accedeixis a un enllaç, verifica sempre l'autenticitat del missatge. És millor que et posis en contacte directament amb el Banco Sabadell a través dels seus canals oficials.
Els estafadors utilitzen un to d'urgència per pressionar-te, però és important mantenir la calma i no actuar precipitadament. A més, si reps una trucada telefònica que et sembla sospitosa, no proporcionis cap dada personal o bancària. L'entitat mai no demanarà aquesta informació per telèfon.
Sovint, els SMS fraudulents contenen faltes d'ortografia o un format inusual. Si veus alguna cosa estranya, és un senyal d'advertència. A més, en cap cas no has de facilitar la teva informació personal en llocs web als quals accedeixis des d'un enllaç inclòs en un SMS o correu.