Un home amb expressió de sorpresa i la mà a la boca està davant d?una sucursal bancària amb un signe d?exclamació vermell al costat.

Avís urgent de CaixaBank a tots els que tenen un compte: no hi ha marxa enrere

CaixaBank llança una alerta als sèniors sobre els fraus més perillosos i com prevenir-los

No hi ha dubte que els fraus a persones grans són una amenaça real i creixent a Espanya. Per això, CaixaBank, preocupat per la seguretat dels seus clients, ha llançat un missatge urgent dirigit a tots els sèniors. I és que ha recordat que les estafes a aquest col·lectiu s'estan multiplicant.

De fet, no fa molt es desmantellava una organització criminal composta per 54 persones que havia estafat 2,5 milions d'euros per telèfon a grans. Aquest tipus de delictes, coneguts com a fraus, són cada vegada més sofisticats. I és essencial que les persones grans estiguin ben informades sobre els perills i com prevenir-los.

Una dona gran amb expressió de sorpresa davant d'un edifici de CaixaBank.
Aquest avís és un recordatori important per a tots els clients de CaixaBank | Google Maps, Getty Images Signature de Willowpix, catalunyadiari.com

CaixaBank adverteix dels fraus a sèniors, una realitat alarmant

Les organitzacions criminals especialitzades a estafar persones grans estan a l'ordre del dia. Encara que els fraus tradicionals, com el fals revisor de gas o electricitat, segueixen existint, els criminals també han ideat mètodes més moderns per enganyar. CaixaBank ha volgut destacar les tàctiques més comunes i perilloses perquè els seus clients, especialment aquells en la franja d'edat més vulnerable, estiguin alerta.

Un dels fraus més recents i preocupants és el conegut com a vishing, on els delinqüents es fan passar per empleats d'una entitat bancària. Usualment, contacten per telèfon a la víctima, fent-li creure que està sent observada per criminals per robar-li.

El delinqüent explica que, per protegir els seus béns, s'enviaran a experts o fins i tot policies al domicili de la víctima. En molts casos, els estafadors aconsegueixen que la persona gran lliuri diners, joies o fins i tot targetes bancàries. I no dubten a recórrer a la intimidació o la violència si és necessari.

Persona usant una targeta de crèdit davant un ordinador portàtil amb el logotip de CaixaBank en primer pla.
CaixaBank està compromès a oferir als sèniors les eines necessàries | ngampolthongsai, CaixaBank, catalunyadiari.com

El frau del "fill en problemes" i altres estafes comunes

Un altre frau molt comú és el dels missatges de WhatsApp o Telegram, on els delinqüents es fan passar per un fill o un familiar. Aquests missatges solen al·legar que el familiar està en una situació difícil i necessita diners urgents. Amb l'excusa que han perdut el seu telèfon o estan en un problema econòmic, la víctima acaba enviant diners a aquests falsos "familiars" sense saber que està sent estafada.

Els perfils falsos a xarxes socials també s'han convertit en una via molt utilitzada pels estafadors. Es fan passar per amics, familiars o fins i tot nous romanços per guanyar-se la confiança de la víctima i, en molts casos, aconsegueixen robar-los dades bancàries o diners directament.

Les persones grans també són objecte d'estafes en caixers automàtics, i un dels fraus més coneguts és el "frau de la sembra". En aquest cas, els delinqüents esperen que una persona gran retiri diners i observi el seu PIN. Després, tiren un bitllet de 5 o 10 euros a terra a prop del caixer, cosa que provoca que la víctima s'ajupi a recollir-lo.

Persona usant un ordinador portàtil mentre sosté una targeta de crèdit amb un logotip de CaixaBank i un símbol d'advertència superposat.
CaixaBank posa en alerta els sèniors sobre estafes comunes | Rido, CaixaBank, catalunyadiari.com

Mentre ho fa, els estafadors aprofiten per canviar-li la targeta per una altra de similar. I, abans que se n'adoni, comencen a retirar diners del seu compte.

De vegades, els estafadors també s'acosten a la víctima i s'ofereixen a ajudar-la amb el reintegrament, moment que aprofiten per memoritzar el PIN o realitzar el canvi de targeta.

Encara que pot semblar un frau antiquat, el frau del 'tocomocho' continua sent una tàctica eficaç per als estafadors. En aquest cas, els delinqüents aborden la víctima al carrer. Així, al·leguen que tenen un bitllet de loteria premiat, però no poden cobrar-lo per diverses raons.

Un home gran assegut en un sofà amb expressió preocupada i el logotip de CaixaBank a la cantonada superior dreta.
És important que els sèniors estiguin informats sobre els fraus més comuns | Studioroman, CaixaBank

A mesura que guanyen la confiança de la persona gran, li ofereixen vendre-li el bitllet a un preu inferior al del premi. Una vegada que la víctima paga, els estafadors desapareixen. I, quan la persona intenta cobrar el bitllet, descobreix que no ha guanyat res.