BBVA i Fad Juventud han llançat un nou videotutorial dirigit a joves, amb l'objectiu de reforçar la seva educació financera i promoure la presa de decisions responsables des d'edats primerenques.
Aquest recurs educatiu busca proporcionar eines pràctiques que facilitin la comprensió i gestió dels diners. Amb tot, fomentaran hàbits financers saludables entre nens i nenes.
BBVA dona un cop de mà als joves perquè puguin gestionar bé els seus diners
El videotutorial desenvolupat per BBVA i Fad Juventud ofereix una guia senzilla i accessible perquè els joves comprenguin conceptes financers bàsics. A través d'exemples pràctics i llenguatge adaptat, s'aborden temes com la importància de l'estalvi, l'elaboració d'un pressupost o planificació de despeses.
L'objectiu és que els joves adquireixin habilitats que els permetin manejar els seus diners de manera efectiva i responsable. Iniciar aviat l'educació financera és essencial per al desenvolupament de competències que permetin una gestió adequada dels recursos econòmics en la vida adulta.
Per què és tan important l'educació financera a aquestes edats
Segons dades de l'Enquesta Nacional sobre Salut Financera (ENSAFI) 2023, a Mèxic, la mitjana d'estalvi és del 52%. Però amb un nivell de deute del 36.2%, cosa que indica un estrès financer considerable a les llars.
Ensenyar als nens i nenes sobre el valor dels diners i com administrar-los pot contribuir a reduir aquests índexs en el futur. A més, parlar de diners en l'entorn familiar ajuda els menors a comprendre la importància d'establir metes financeres o prioritzar despeses.
Experts suggereixen que l'edat idònia per començar a tractar això és entre 5 i 7 anys, amb explicacions adaptades al seu nivell de comprensió. Involucrar els nens en converses sobre finances els permet desenvolupar una relació saludable amb els diners. I evita que el percebin únicament com un mitjà de realització personal.
Eines pràctiques per a una educació financera efectiva
A més del videotutorial, BBVA Mèxic ofereix diverses eines i continguts per donar suport a l'educació financera dels joves. Tendències com el "loud budgeting" (pressupost sorollós) o el "cash stuffing" (estalvi en sobres) han demostrat ser efectives perquè les noves generacions tinguin una millor visibilitat de la seva capacitat financera.
Aquestes pràctiques fomenten la planificació i el gaudi responsable dels diners, ajudant els joves a establir metes i prioritats financeres. Proporcionar coneixements i habilitats des d'edats primerenques és vital perquè nens i nenes desenvolupin hàbits financers responsables. La qual cosa repercutirà positivament en el seu benestar econòmic futur.