La calor, els dies llargs i els sopars a l'aire lliure fan que durant l'estiu moltes persones canviïn la seva rutina alimentària gairebé sense adonar-se'n. Podria ser un gest inofensiu, però endarrerir l'hora de sopar pot afectar més del que es pensa el metabolisme, el descans i el sistema digestiu. Així ho adverteix la nutricionista Beatriz Larrea, que assenyala que sopar tard és un dels errors més comuns i perjudicials en aquesta època de l'any.
Segons Larrea, moltes persones mantenen horaris de sopar prop de les 21.30 o fins i tot més tard durant l'estiu. Això es deu en part al ritme social i al costum d'aprofitar la llum natural fins a última hora. Però des del punt de vista de la salut, l'organisme no està preparat per digerir correctament quan ja s'està preparant per dormir.

Beatriz Larrea parla clar
L'especialista, autora del llibre El cerebro atómico, proposa avançar el sopar a les 19.00 hores. Encara que a molts els sembli una mesura extrema, assegura que els beneficis són evidents quan es manté amb constància. No només millora la digestió, sinó que també permet al cos iniciar abans els processos de reparació i descans nocturn.
“Sopar tard provoca digestions pesades, menor descans i acumulació de greix”, explica Beatriz Larrea. Per a ella, una de les claus per mantenir una bona salut metabòlica és respectar un dejuni nocturn d'almenys 12 hores. És una cosa que només s'aconsegueix si s'acaba de menjar d'hora. Si una persona sopa a les 19.00 i esmorza a les 7.00 del dia següent, estaria complint fàcilment amb aquest interval recomanat.
Aquest consell no està dirigit només a qui vol perdre pes. També beneficia persones amb problemes digestius, inflamació intestinal, insomni o fins i tot fatiga crònica. En permetre que el cos tingui més hores sense aliment, s'afavoreixen processos interns de neteja i regeneració cel·lular.
A més de l'hora, la nutricionista recomana que els sopars siguin lleugers. Verdures al vapor, proteïnes suaus com ous o peix blanc, cremes fredes de vegetals o llegums cuits són opcions adequades. Evitar els fregits, els sucres, les carns vermelles i els aliments ultraprocessats és essencial per no sobrecarregar el sistema digestiu just abans de dormir.
L'estiu, diu Beatriz Larrea, pot ser una oportunitat per reconnectar amb un estil de vida més equilibrat. El cos agraeix els ritmes ordenats i les digestions lleugeres.
Encara que sembli difícil en una primera etapa, sopar d'hora pot convertir-se en una rutina natural amb el temps. Especialment si s'acompanya d'un sopar senzill i sense pantalles.
Els estudis en crononutrició —una branca que investiga com influeix el moment en què mengem— donen suport a aquestes recomanacions. Menjar de nit no només afecta la digestió, també altera els cicles hormonals, el son i la regulació de la glucosa.
Així que, si aquest estiu sents pesadesa després de sopar, tens dificultats per dormir o notes inflor en despertar, potser no es tracta només de la calor. Potser és hora de revisar el rellotge i avançar el teu sopar. El teu cos, assegura Beatriz Larrea, podria notar-ho molt més del que imagines.