CaixaBank ha llançat una informació valuosa perquè els nens i joves espanyols, d'entre 6 i 18 anys, adquireixin competències financeres essencials. L'educació financera des de temprana edat és fonamental perquè els menors comprenguin el valor dels diners i aprenguin a gestionar-los adequadament en el futur.
Des de les pagues als regals d'aniversari, els nens reben certes quantitats de diners que han de saber gestionar de la forma més pràctica possible.
CaixaBank aconsella als nens que adquireixin competències financeres bàsiques
En l'etapa dels 6 als 10 anys, és important que els nens entenguin conceptes bàsics sobre els diners. CaixaBank recomana ensenyar-los d'on provenen els diners, el seu ús en la compra de béns i la importància de l'estalvi.
Una forma efectiva és donar-los una petita quantitat de diners setmanal perquè aprenguin a administrar-los. Fomentant l'hàbit d'estalviar-ne part per a objectius futurs.
Nens d'11 a 15 anys
A mesura que creixen, els adolescents han de profunditzar en temes financers més complexos. CaixaBank suggereix educar-los sobre l'elaboració de pressupostos, la planificació de despeses i la comprensió de conceptes com ingressos i despeses.
És útil involucrar-los en la planificació financera familiar, com la preparació d'una llista de compres. I tot perquè comprenguin la importància de prioritzar necessitats sobre desitjos.
Adolescents de 16 a 18 anys
En aquesta etapa, els joves estan propers a assumir responsabilitats financeres més significatives. CaixaBank aconsella ensenyar-los sobre productes financers bàsics, com comptes bancaris i targetes de dèbit, així com la importància del crèdit i les implicacions d'endeutar-se.
A més, és fonamental que comprenguin la rellevància d'estalviar per a metes a llarg termini. Per exemple, parlem de l'educació superior o la compra d'un vehicle.
Importància de l'educació financera
Dotar els menors de competències financeres els permet prendre decisions informades en el futur. Evitant problemes com l'endeutament excessiu o la mala gestió de recursos. Una educació financera sòlida fomenta la responsabilitat, la independència i una millor qualitat de vida.
Els pares exerceixen un paper crucial en l'educació financera dels seus fills. CaixaBank recomana que els pares parlin obertament sobre diners amb els seus fills, compartint experiències i consells.
És essencial predicar amb l'exemple; els nens aprenen observant les conductes dels seus pares. A més, aprofitar recursos educatius, com tallers o materials didàctics oferts per institucions financeres, pot ser de gran ajuda.