Durant segles, la humanitat s'ha preguntat si estem sols a l'univers. Ara, gràcies a l'investigador espanyol Enric Pallé, estem més a prop que mai de tenir una resposta científica. Aquest ambiciós projecte europeu buscarà signes de vida en planetes similars al nostre.
El projecte Spear compta amb 2,5 milions d'euros del Consell Europeu de Recerca per als pròxims cinc anys. Durant aquest temps, un equip crearà un codi avançat que simularà el funcionament del telescopi de 40 metres de diàmetre. Aquest telescopi es troba en construcció a Xile i serà el més potent mai construït quan entri en funcionament, previsiblement el 2028.

La ciència obre la porta a la vida extraterrestre.
El que ha passat és un abans i un després. Per primera vegada, un equip liderat per un científic espanyol juga un paper clau en la recerca de vida fora del nostre planeta. Pallé i el seu grup volen llegir les atmosferes d'aquests planetes, com si fossin llibres que ens expliquen secrets sobre la seva possible habitabilitat.
"Fa només 30 anys, ni tan sols sabíem que existien planetes fora del nostre sistema solar. Avui, sabem que gairebé cada estrella en té almenys un", ha assenyalat. Això fa que la pregunta "estem sols?" deixi de ser una simple curiositat per convertir-se en una qüestió que la ciència aviat podria resoldre amb dades.

El repte de descobrir planetes habitables des de la Terra: com ho faran?
El telescopi multiplicarà per 16 la capacitat de captació de llum respecte al telescopi més gran actual, que té 10 metres i es troba a La Palma. Aquesta potència és la mínima necessària per detectar planetes similars a la Terra i analitzar-ne les atmosferes en detall. La idea no és només veure'ls, sinó també entendre'ls.
L'equip d'Enric Pallé, format per una quinzena d'investigadors, aplicarà intel·ligència artificial i matemàtiques avançades per afinar l'observació astronòmica. El seu objectiu és eliminar el "soroll" que genera l'atmosfera terrestre quan s'estudia el cel des de la Terra. Amb això, esperen captar amb més nitidesa els senyals que podrien provenir de planetes similars al nostre.
Més a prop que mai de saber la veritat.
Tot i que el telescopi funcioni perfectament, amb les eines actuals no s'aconseguiria extreure un senyal clar de l'atmosfera d'un planeta. Per això Spear vol avançar-se, preparant els mètodes abans que arribin les dades. No es tracta només d'observar, sinó de tenir la clau que permeti desxifrar el que es veurà.
La vida més enllà de la Terra ha estat durant segles un misteri que ha fascinat la humanitat. Ara, gràcies a projectes científics com aquest, aquesta incertesa comença a acostar-se a una possible resposta. Si existeix, només és qüestió de temps abans que la trobem.