La recerca de vida més enllà del nostre sistema solar ha estat des de sempre un dels grans misteris de la ciència. Gràcies a l'avenç de la tecnologia, els científics han pogut estudiar exoplanetes a distàncies inimaginables. Un nou descobriment podria ser un pas més cap a la resposta que molts s'han estat preguntant durant dècades.
L'exploració de l'espai ha estat marcada per moments històrics. Tanmateix, un dels grans èxits recents arriba des dels astrònoms, gràcies a un equip de pioners. Encapsalats per Sebastián Pineda de la Universitat de Colorado, aquests investigadors s'han encarregat d'estudiar fenòmens que podrien canviar la nostra visió de l'univers.

El senyal que podria confirmar un camp magnètic
L'equip va detectar un senyal de ràdio repetitiu provinent d'un planeta situat a 12 anys llum de la Terra, l'exoplaneta YZ Ceti b. El que crida l'atenció d'aquest descobriment és la implicació d'un camp magnètic al voltant d'aquest planeta. Una cosa que no s'havia observat prèviament en planetes similars al nostre.
Pineda explica que el senyal prové de la interacció entre el camp magnètic de YZ Ceti b i la seva estrella. Les ones de ràdio que generen aquestes interaccions van ser captades per telescopis a la Terra. "Vam veure l'esclat inicial i ens va semblar preciós", comenta Pineda sobre la primera detecció, destacant l'impressionant del senyal.
El camp magnètic molt semblant al de la Terra
El camp magnètic d'un planeta és fonamental per preservar la seva atmosfera. Aquest escut protector evita que el vent solar de les estrelles desgasti l'atmosfera. El que pot fer que un planeta sigui més apte per albergar vida.
El rellevant d'això és que un camp magnètic similar al de la Terra podria ser essencial perquè YZ Ceti b mantingui la seva atmosfera. Segons la professora Jackie Villadsen, aquesta és una de les raons per les quals estan tan entusiasmats. "Estem buscant una manera de veure'ls", assenyala respecte al mètode per detectar aquests camps a distàncies tan llargues.

Un futur prometedor per a la recerca espacial
Aquest descobriment obre noves portes a la recerca sobre els exoplanetes. Tot i que el senyal trobat encara necessita més estudis, representa un avenç per a la identificació de planetes amb condicions per albergar vida.
Pineda i Villadsen reconeixen que tot i que la troballa és prometedora, encara queda molta feina per fer. Les noves tecnologies de ràdio i telescopis prometen oferir més respostes en els pròxims anys. Acostant-nos un pas més a descobrir si estem sols a l'univers.