CaixaBank ha llançat una alerta important per a tots els seus clients després de detectar una nova campanya d'estafes massives. Segons informa l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, els ciberdelinqüents estan utilitzant missatges SMS fraudulents per suplantar l'entitat bancària. I d'aquesta manera enganyar les víctimes.
Aquest tipus d'estafa representa un seriós perill per a aquells que no estan informats. En qualsevol moment podrien caure en el parany dels delinqüents.
Un missatge que no envia CaixaBank
Els delinqüents envien un missatge de text que aparenta ser de CaixaBank. Indiquen que un "nou dispositiu" ha intentat vincular-se al compte bancari del destinatari. El text inclou un enllaç que suposadament permet verificar l'activitat i protegir el compte.
Tanmateix, aquest enllaç porta a una pàgina falsa dissenyada per robar dades personals i financeres. L'estratègia d'aquests missatges és generar por i urgència. En fer creure a les víctimes que els seus comptes han estat compromesos, les empenyen a actuar ràpidament, sense aturar-se a analitzar la situació.
Aquest tipus d'engany ja ha afectat moltes persones en campanyes prèvies. CaixaBank vol evitar que més clients caiguin en el parany.
Recomanacions per protegir els teus comptes
Des de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i CaixaBank, s'insta els usuaris a extremar les precaucions. Cal desconfiar d'aquells missatges que sol·licitin dades sensibles. És important recordar que CaixaBank mai no demanarà informació personal o financera a través de SMS, correus electrònics o trucades telefòniques.
Si reps un missatge sospitós, els experts recomanen no fer clic a l'enllaç. És fonamental evitar qualsevol interacció amb l'estafador. Cal esborrar el missatge immediatament, ja que això ajuda a prevenir possibles errors en el futur.
Si algú arriba a proporcionar informació personal en aquests enllaços fraudulents, els ciberdelinqüents poden accedir als seus comptes bancaris. Així podrien realitzar transaccions no autoritzades. A més, podrien utilitzar les dades robades per a altres activitats il·lícites, com el robatori d'identitat.
Per això, CaixaBank insisteix en la importància d'actuar amb cautela i de no deixar-se portar per la pressió que generen aquests missatges.
Què fer si ja has estat víctima?
En cas d'haver caigut en l'estafa, és essencial actuar de seguida. Canvia les contrasenyes d'accés als teus comptes i contacta amb el servei d'atenció al client de CaixaBank. També es recomana informar l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya perquè puguin investigar el cas i ajudar a prevenir nous incidents.
El 'smishing' és només una de les moltes formes en què els delinqüents intenten aprofitar-se dels usuaris de serveis financers. CaixaBank i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya recorden que la millor defensa contra aquestes amenaces és la informació. Mantén-te alerta i comparteix aquestes recomanacions amb familiars i amics perquè també puguin protegir-se.