Una dona amb expressió de sorpresa o preocupació davant d'una sucursal del banc Sabadell.

Comunicat urgent de Banc Sabadell: ves amb molt d'ull o et deixaran el compte a zero

Banc Sabadell ha alertat sobre fraus com el 'phishing', el 'smishing' i el 'vishing', mètodes cada cop més usats

Banc Sabadell ha emès un important avís a tots els seus clients. Les estafes digitals estan en augment i els delinqüents han perfeccionat les seves tàctiques per enganyar els usuaris i robar els seus diners. El 'phishing', el 'smishing' i el 'vishing' són els mètodes més emprats per suplantar la identitat del banc i obtenir informació confidencial.

L'entitat bancària subratlla que estar informat sobre aquests fraus és fonamental per evitar caure en les seves trampes. Conèixer com operen els estafadors i quins senyals poden delatar un intent de frau és clau per protegir els teus comptes. 

Un home amb ulleres i expressió de sorpresa es cobreix la boca amb les mans, mentre a la cantonada superior esquerra es mostra el logo de Sabadell ia la cantonada inferior dreta apareix una imatge d'un hacker amb una màscara de Guy Fawkes usant un ordinador portàtil .
Banc Sabadell recorda que recorda que la millor defensa contra el frau és la prevenció | Tiero, Andrey Popov, Banco Sabadell

Banc Sabadell alerta dels fraus més freqüents

El 'phishing' és una de les tècniques més utilitzades pels ciberdelinqüents per enganyar els clients de Banc Sabadell i altres entitats. Es basa en l'enviament de correus electrònics falsos que imiten l'aparença de comunicacions oficials del banc.

Aquests correus solen incloure un missatge urgent sol·licitant que l'usuari actualitzi les seves dades o verifiqui una suposada activitat sospitosa en el seu compte. El missatge conté un enllaç que dirigeix a una web que sembla ser la de Banc Sabadell, però que en realitat és una còpia fraudulenta. Si l'usuari introdueix la seva informació en aquesta web falsa, els estafadors obtenen accés al seu compte bancari.

Des de Banc Sabadell recorden que mai sol·licitaran contrasenyes, dades bancàries o informació confidencial a través del correu electrònic. Si reps un missatge sospitós, el millor és ignorar-lo i contactar amb el banc a través dels seus canals oficials.

Una persona inserint una targeta en un caixer automàtic amb el logotip del Banc Sabadell a la cantonada superior esquerra.
Estar informat sobre les estratègies dels estafadors és clau | Banco Sabadell, Getty Images Signature, petekarici

'Smishing': quan el frau arriba per SMS

El 'smishing' segueix una estratègia similar al 'phishing', però, en aquest cas, els delinqüents fan servir missatges de text. Els clients de Banc Sabadell poden rebre un SMS alertant sobre un suposat problema amb el seu compte. Així, els insten a fer clic en un enllaç o trucar a un número de telèfon.

Aquests missatges poden semblar legítims, ja que els estafadors imiten els números i el to de comunicació de l'entitat bancària. No obstant això, en accedir a l'enllaç, la víctima és redirigida a una web falsa on se li sol·licita informació personal.

En altres casos, el missatge pot indicar que s'ha bloquejat el compte per raons de seguretat. I així demanar que es faci una trucada per resoldre-ho. La trucada, però, serà atesa pels mateixos estafadors, que intentaran obtenir dades confidencials.

Dona sorpresa mirant el telèfon mòbil amb el logotip de Sabadell i una icona de correu electrònic al fons.
El 'vishing' és un altre dels fraus que més preocupen a Banc Sabadell | Dean Drobot, stuartmiles99 de Getty Images, Banco Sabadell

Banc Sabadell insisteix que mai enviarà SMS sol·licitant dades bancàries ni enllaços per actualitzar informació. Si reps un missatge sospitós, no facis clic en cap enllaç i contacta directament amb el banc.

'Vishing': l'estafa telefònica que et pot costar cara

El 'vishing' és un altre dels fraus que més preocupen a Banc Sabadell. En aquest cas, els estafadors fan trucades telefòniques fent-se passar per empleats del banc. Amb excuses com un accés sospitós al compte o un intent de frau, intenten convèncer la víctima que els proporcioni informació privada.

En alguns casos, els delinqüents fan servir tècniques avançades perquè a la pantalla del telèfon aparegui un número que sembla ser el de Banc Sabadell. Durant la conversa, poden demanar que s'instal·li una aplicació per "garantir la seguretat" del compte. Però en realitat, aquesta app permetrà als estafadors accedir al dispositiu i robar informació sensible.

Una dona s'emporta la mà a la boca mentre mira un ordinador, amb un logotip de Sabadell i una imatge d'un hacker amb una màscara de Guy Fawkes a la pantalla.
Banc Sabadell recalca que mai demanaran contrasenyes, codis ni informació | Tiero, Andrey Popov, Banco Sabadell

Banc Sabadell recalca que els seus empleats mai demanaran contrasenyes, codis de seguretat ni informació de targetes de crèdit per telèfon. Si reps una trucada sospitosa, penja i contacta amb el banc a través dels canals oficials.

Com protegir-se de les estafes bancàries

Per evitar caure en aquests fraus, Banc Sabadell recomana seguir aquestes mesures de seguretat. Desconfia de correus electrònics i SMS inesperats. Si un missatge et demana que accedeixis a un enllaç o proporcionis informació bancària, el millor és ignorar-lo.

Banc Sabadell mai et demanarà informació confidencial per telèfon, correu o SMS, així que mai comparteixis les teves dades amb tercers.

Verifica l'autenticitat dels missatges i trucades. Si tens dubtes, contacta directament amb Banc Sabadell als telèfons i adreces oficials. Recorda que un bon antivirus i les últimes actualitzacions del sistema operatiu poden ajudar a prevenir atacs.