Un home sorprès assenyala cap al logotip de CaixaBank en un edifici modern.

Comunicat urgent de CaixaBank a milers de clients: hauràs de fer això el 2025

CaixaBank informa els seus clients autònoms sobre l'obligació de fer servir factura electrònica el 2025

CaixaBank ha llançat un comunicat urgent a milers dels clients autònoms. Ho ha fet sobretot per aclarir els dubtes sobre la factura electrònica.

Tot i que molts ja estan familiaritzats amb el concepte, l'entitat ha volgut destacar que, a partir del 2025, la facturació electrònica serà obligatòria. Especialment per a la gran majoria dels autònoms i empreses en les relacions comercials amb el sector privat. Aquest canvi és degut a les recents normatives aprovades a Espanya, com la llei antifrau.

Home amb expressió de sorpresa davant d'una sucursal bancària i una imatge d'un telèfon mòbil a la cantonada superior dreta.
La factura electrònica serà obligatòria per als autònoms el 2025 | CaixaBank, Getty Images

CaixaBank aclareix els dubtes sobre la factura electrònica

La factura electrònica és l'equivalent digital a les tradicionals factures en paper. Es tracta d'un document emès i rebut per mitjans electrònics que té validesa fiscal i legal, garantint l'autenticitat i la integritat de l'operació.

Molts autònoms ja emeten i reben factures electròniques en format PDF. Tot i això, la nova legislació estableix que a partir del 2025 s'haurà de fer servir un format estructurat. A més, caldrà comunicar les factures a Hisenda en temps real, a través del sistema Verifactu.

Com afecta els autònoms i les empreses?

Actualment, la factura electrònica és obligatòria només en les transaccions amb el sector públic. Però la llei crea i creix obligarà que els autònoms i les empreses que operen amb el sector privat també emetin i rebin factures electròniques.

Edifici de La Caixa amb una persona usant un ordinador portàtil i sostenint una targeta de crèdit.
Què han de saber els autònoms de CaixaBank sobre la factura electrònica obligatòria el 2025? | Europa Press, Elnur, catalunyadiari.com

Això s'aplicarà a totes les operacions comercials, sense importar la mida o la facturació de l'empresa. Això inclou autònoms que treballen amb altres autònoms o empreses. La factura electrònica s'haurà d'enviar a Hisenda a través del sistema Verifactu, semblant al sistema Ticket BAI que es fa servir al País Basc.

Encara que la legislació ja està aprovada, encara falta concretar-se el reglament que establirà els terminis exactes per a la seva aplicació. Segons els avenços, l'ús del sistema Verifactu serà obligatori a partir de l'1 de juliol del 2025.

Els autònoms i les empreses que facturin més de vuit milions d'euros anuals tindran un termini d'adaptació d'un any. En canvi, aquells amb facturació inferior es podran adaptar en un termini de dos anys.

Un home amb expressió de sorpresa i la mà a la boca està davant d?una sucursal bancària amb un signe d?exclamació vermell al costat.
CaixaBank adverteix els seus autònoms sobre l'obligatorietat de la factura electrònica a partir del 2025 | Getty Images, Lesia Sementsova, Google Maps, CaixaBank

Aquests autònoms no estaran obligats a fer-la servir

Tot i que la llei estableix que la majoria dels autònoms s'hauran d'adaptar a la facturació electrònica, hi ha algunes excepcions. Per exemple, els autònoms que treballin únicament amb clients finals (particulars) no estarien obligats a fer servir la factura electrònica en les operacions amb ells. Tret que el reglament futur disposi el contrari.

A més, els autònoms que operin amb clients o proveïdors internacionals no estaran obligats a emetre factures electròniques per a aquestes transaccions. I és que la normativa només afecta les operacions dins d'Espanya. Tot i això, aquells que treballin amb proveïdors hauran d'adaptar-se a la facturació electrònica, ja que aquests estaran obligats a fer-ho.