El Banco Santander sempre s'ha caracteritzat per la seva innovació i el seu compromís amb la inclusió. En un moment en què l'accessibilitat s'està convertint en una prioritat per a moltes institucions, el banc ha decidit fer un pas més. I és que l'entitat ha decidit millorar la seva estratègia per millorar l'atenció a tots els clients.
A partir de l'1 de gener del 2025, els professionals del Banco Santander Espanya tindran accés a una formació única en llengua de signes. Aquesta nova mesura cerca millorar la comunicació amb les persones amb discapacitat auditiva. Un col·lectiu que, sovint, es troba amb barreres als serveis tradicionals.
La novetat del Banco Santander beneficiarà moltes persones
El Banco Santander ha decidit fer un pas important en el seu compromís amb la inclusió i l'accessibilitat. A partir de l'1 de gener de 2025, tots els professionals del Banco Santander a Espanya tindran a la seva disposició una nova formació en llengua de signes.
Aquesta iniciativa cerca millorar l'atenció als clients amb discapacitat auditiva. I així poder assegurar que els empleats es puguin comunicar de manera més efectiva amb persones sordes o amb dificultats d'audició.
La formació consistirà en un itinerari de 60 hores, equivalent a un nivell A1, i utilitzarà intel·ligència artificial per maximitzar-ne l'efectivitat. Aquesta innovació s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració de la Fundació Universia, que assessora el banc en l'impuls de models de formació per a l'alta ocupabilitat. I també gràcies a ELDES, la primera plataforma del món que aplica el machine learning i hand tracking per a l'ensenyament de llengua de signes.
Marta Aisa, directora de sostenibilitat del Banco Santander Espanya, ha destacat que aquesta nova formació és un exemple del compromís del banc amb l'accessibilitat. “Volem assegurar que Banco Santander sigui un banc per a tots”, va assegurar Aisa. L'objectiu és sensibilitzar els empleats i capacitar els equips per garantir que tots els clients i treballadors, sense importar la seva capacitat auditiva, puguin rebre la millor atenció.
A Espanya, més d'1,2 milions de persones tenen discapacitat auditiva segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta formació dona resposta a la necessitat de donar un servei millor a aquest col·lectiu, cosa que s'alinea amb la visió del Banc Santander. I és que l‟entitat es caracteritza per promoure la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat.
L'entitat ja disposa d'un equip divers, amb 4.700 professionals amb discapacitat a les seves files. A més d'aquesta nova formació en llengua de signes, Santander ha implementat altres iniciatives per garantir la igualtat d'oportunitats. Entre elles s'hi inclouen formacions en diversitat, inclusió i biaixos inconscients, que són obligatòries per a l'equip directiu.
El Banco Santander també aposta pel voluntariat i la sensibilització en temes de discapacitat. Gràcies a l'experiència immersiva ‘Abre tus sentidos’, més de 5.000 professionals han pogut viure en primera persona la realitat d'una persona amb discapacitat. Aquesta acció té com a objectiu conscienciar sobre els biaixos inconscients cap a aquest col·lectiu.
En l'àmbit pràctic, el Banco Santander ja ha implementat protocols específics a les seves oficines per atendre millor les persones amb discapacitat. A més, el banc compta amb una xarxa de 3.700 caixers accessibles a tot Espanya, que continuaran augmentant fins a cobrir la totalitat de la xarxa.
Amb aquesta novetat, el Banco Santander no només continua el seu camí cap a la inclusió, sinó que també marca la diferència al sector bancari.