CaixaBank està de celebració, i els seus clients no poden estar més orgullosos. La cinquena edició del prestigiós Premi "La Ciència en Femení" ha coronat a Àfrica Vicario Millán. La jove estudiant del Màster en Simulació en Ciències i Enginyeria de la Universitat d'Extremadura ha estat premiada pel seu treball en el camp de la gestió de recursos hídrics.
Aquest guardó, que porta la signatura de CaixaBank i la Universitat de Lleida a través de la Càtedra AgroBank ‘Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari’, destaca la tasca de les dones en la ciència. Però, alhora, aposta pel futur del sector agroalimentari, vital per a l'economia espanyola.

El premi, que inclou una dotació econòmica de 3.000 euros, s'atorga cada any als millors treballs finals de màster en el sector agroalimentari. Una àrea que, sens dubte, forma part essencial de la nostra vida quotidiana.
El treball de Vicario Millán ha estat seleccionat entre 34 candidatures. S'ha imposat pel seu enfocament innovador en l'optimització del reg agrícola. I és que proposa dur-lo a terme amb la integració de tecnologies avançades com l'Internet de les Coses (IoT) i la intel·ligència artificial.
CaixaBank ofereix un futur prometedor als joves
La investigació, titulada “Optimització de la gestió de l'aigua de reg mitjançant l'aplicació de tècniques d'intel·ligència artificial a les dades sensorials d'una xarxa IoT”, revoluciona el sector. El motiu? Perquè aborda un dels problemes més importants de l'agricultura moderna: l'ús eficient de l'aigua.

En el treball, l'estudiant ha dissenyat un prototip de xarxa IoT per gestionar el consum d'aigua de reg i les condicions meteorològiques d'una parcel·la ubicada a Aranjuez (Madrid).
L'ús de tecnologies com l'IoT al camp permet no només recollir una gran quantitat de dades sobre l'entorn. També prendre decisions més precises sobre quan i com regar els cultius.
Vicario Millán ha demostrat que, en integrar algoritmes d'aprenentatge automàtic en el procés, és possible predir les necessitats hídriques dels cultius. I així evitar el malbaratament d'aigua, quelcom fonamental en un context de creixent escassetat d'aquest recurs natural.

AgroBank i CaixaBank, impuls a la ciència i la innovació
Aquest premi és el resultat de la col·laboració entre CaixaBank, a través de la seva línia AgroBank, i la Universitat de Lleida (UdL). I el 2016 van crear la Càtedra AgroBank ‘Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari’.
La Càtedra té com a objectiu promoure la qualitat i la innovació en el sector agroalimentari, una àrea clau en l'economia espanyola. I proporcionar un punt de trobada per a investigadors, acadèmics i empreses interessades a millorar el panorama agroalimentari.
Gràcies a aquesta col·laboració, s'ha establert un fòrum de coneixement especialitzat que permet la transferència de tecnologia, investigació i bones pràctiques al sector. I, a més, impulsa la competitivitat d'aquest sector vital per al país. La UdL, amb el seu capital docent i de recerca, ha estat una peça fonamental en la formació dels futurs líders en innovació agrícola.