Catalunya es prepara per a un episodi d'inestabilitat atmosfèrica especialment intens que arribarà aquest dimecres i que podria deixar pluges torrencials en diverses comarques. Segons les previsions, arriba una massa d'aire molt fred en alçada amb valors que oscil·laran entre els -13 i -17 graus. Aquest aire fred, en plena canícula i sobre un mar molt càlid, generarà les condicions perfectes per al desenvolupament de tempestes severes.
Les primeres pluges, de caràcter dèbil, podrien aparèixer al llarg del matí. Tanmateix, serà a partir del migdia i durant la tarda quan s'espera un primer cop convectiu molt fort. Aquest front recorrerà d'oest a est tot el Pirineu i el Prepirineu.

Les comarques més afectades per les tempestes
Les comarques més afectades seran el Ripollès, el Berguedà, l'alta Garrotxa, la Cerdanya i el nord d'Osona. Serà allà on no es descarten acumulats de més de 100 litres per metre quadrat en poques hores. La intensitat de les precipitacions serà especialment notable en la franja horària compresa entre les 15:00 i les 20:00 hores.
Durant aquest interval, les tempestes descarregaran amb força també a les comarques del nord-est i podrien arribar fins a la costa. En concret, s'esperen precipitacions a la Costa Brava, el litoral nord i la costa central. S'adverteix del risc de ruixats intensos que podrien provocar crescudes sobtades en rieres i complicacions.
A mesura que avanci la jornada i arribi el capvespre, les previsions apunten que el nucli de la inestabilitat es desplaçarà cap al sud. Les comarques tarragonines i, especialment, el seu litoral i prelitoral rebran les tempestes més fortes durant la nit i la matinada de dijous. Darrere d'aquest episodi de temps sever hi ha factors que es combinen per disparar la inestabilitat.

El còctel perfecte per a les tempestes
Aquests són l'aire fred en alçada, valors elevats de l'energia potencial per a les tempestes, corrents ascendents potents i un vent marcat. Tot plegat crea un còctel perfecte perquè es produeixin tempestes que, a més, podrien anar acompanyades de calamarsa, pedres i ratxes de vent intenses. Com a curiositat, l'arribada d'aquesta massa d'aire fred és tan inusual que els mapes mostren valors impropis d'un mes de juliol.
Fins i tot es preveu que la cota de neu pugui baixar momentàniament per sota dels 3.000 metres entre dijous i divendres. Tot plegat deixant una fina capa blanca als cims del Pirineu per sobre dels 2.700 metres. L'episodi es presenta com un dels més destacats de l'estiu, amb gran incertesa pel que fa a la ubicació exacta de les tempestes més fortes.