El 2023, el Govern va implementar un nou sistema de cotització per als autònoms, basat en els seus ingressos reals. Aquest canvi buscava que els autònoms aportessin a la Seguretat Social segons els seus guanys nets i no triant la seva base de cotització, com abans.
Després d'analitzar les dades de 2023, la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) ha determinat que aproximadament 880.000 autònoms passaran per caixa. És a dir, el 23,85% dels 3,7 milions de treballadors per compte propi, van cotitzar per sota del tram que els corresponia segons els seus ingressos.
Cop dur d'Hisenda a aquests autònoms: hauran de pagar un extra de 450 euros
Com a resultat, aquests autònoms estan obligats a regularitzar la seva situació i hauran d'abonar una mitjana de 450 euros addicionals per compensar la diferència. D'altra banda, un 26,85% dels autònoms va cotitzar per sobre del seu tram corresponent.
![Un home amb expressió de frustració davant dun ordinador portàtil, amb el logo de lAgència Tributària i una icona dadvertència en el fons. Un home amb expressió de frustració davant dun ordinador portàtil, amb el logo de lAgència Tributària i una icona dadvertència en el fons.](/filesedc/uploads/image/post/hacienda-1-1737317320705_1200_800.webp)
Aquests professionals tenen dret a sol·licitar una devolució, que fa una mitjana de 600 euros. O bé poden optar per mantenir la seva base de cotització actual, la qual cosa els proporcionaria millors prestacions i pensions en el futur. De fet, al voltant de 429.000 autònoms han decidit mantenir la seva base de cotització més alta, buscant així beneficis a llarg termini.
Reaccions del Govern després de les crítiques
El secretari d'Estat de Seguretat Social i Pensions, Borja Suárez, ha destacat que aquells que han de pagar més no estan perdent aquests diners, sinó que estan invertint en el seu futur. Segons les seves paraules, "els que han cotitzat menys, hauran de corregir aquesta diferència, però no és a fons perdut".
No obstant això, aquesta mesura ha generat indignació entre molts autònoms, que consideren injust haver d'abonar quantitats addicionals a causa de la falta d'informació o comprensió del nou sistema de cotització. Alguns argumenten que la transició al nou model no va ser clara, la qual cosa ha portat a errors en l'elecció de les seves bases de cotització.
![Dona sorpresa amb les mans al cap al costat del logo de l'Agència Tributària. Dona sorpresa amb les mans al cap al costat del logo de l'Agència Tributària.](/filesedc/uploads/image/post/agencia-tributaria-1736412328075_1200_800.webp)
Davant les queixes, Suárez ha defensat la reforma, emfatitzant que va ser acordada a la taula de diàleg social i la seva implementació serà progressiva fins al 2032. Suárez també ha subratllat la importància d'aquest canvi per equiparar les cotitzacions dels autònoms amb les de la resta dels treballadors i millorar les seves futures prestacions.
Aquells que hagin de regularitzar la seva situació rebran una notificació
Les devolucions i els ajustos de les cotitzacions es duran a terme entre març i abril de 2025. Els autònoms que hagin de regularitzar la seva situació rebran una notificació i disposaran fins a l'últim dia del mes següent a la recepció de la mateixa per efectuar el pagament corresponent.
Aquest procés de regularització és el primer sota el nou sistema de cotització per ingressos reals. Tant el Govern com la TGSS han assenyalat que, malgrat la complexitat del canvi, la transició s'està desenvolupant sense incidències significatives. No obstant això, la reacció dels autònoms afectats indica que encara existeixen desafiaments en la comunicació i comprensió de les noves normatives.